Контроль нітратів у продуктах рослинного походження
Анотація
Аналіз результатів досліджень, проведених впродовж 2018–2019 років, свідчить про те, що у всіх видах досліджуваних рослинних продуктів виявляли перевищення максимально допустимих рівнів (МДР) вмісту нітратів. Слід зазначити, що порівняльний аналіз отриманих даних у 2018–2019 роках вказує на динаміку збільшення кількості досліджуваних рослинних продуктів із перевищенням МДР нітратів від 18 до 22 %. Встановлено, що перевищення МДР нітратів у продуктах рослинного походження у 2018 році частіше виявляли у пробах буряка, полуниці та моркви, а у 2019 році – в кабачках, капусті та огірках. Ймовірно, збір овочів цих досліджуваних проб проводили на ранніх етапах вегетації рослин. Адже відомо, що нітрати найбільш інтенсивно поглинаються рослинами під час розвитку стебел і листків, а не в період повного дозрівання. Можливо тому в цих пробах рослинних продуктів було визначено перевищення МДР нітратів, що свідчить про непридатність овочів для споживання, адже вони потенційно можуть спричинити токсичний вплив на організм людини.
Завантаження
Посилання
Aggarwal, M., Aggarwal, B., & Rao, J. (2017). Integrative medicine for cardiovascular disease and prevention. Med. Clin. N. Am., 101, 895–923. DOI: 10.1016/j.mcna.2017.04.007
Aires, A., Carvalho, R., Rosa, E., & Saavedra, M. (2013). Effects of agriculture production systems on nitrate and nitrite accumulation on baby-leaf salads. Food Science & Nutrition, 1 (1), 3–7. DOI: 10.1002/fsn3.1
Bryan, N. S., Alexander, D. D., Coughlin, J. R., Milkowski, A. L., & Boffetta, P. (2012). Ingested nitrate and nitrite and stomach cancer risk: an updated review. Food Chem Toxicol., 50(10), 3646–3665. DOI: 10.1016/j.fct.2012.07.062
Chamandoost, S., Moradi, M. F., & Hosseini, M.-J. (2016). A Review of nitrate and nitrite toxicity in foods. Journal Hum Environ. Health Promot., 1(2), 80–86. DOI:10.29252/JHEHP.1.2.80
Chan, T. Y. K. (2011). Vegetable-borne nitrate and nitrite and the risk of methaemoglobinaemia. Toxicol. Lett., 200, 107–108. DOI:10.1016/j.toxlet.2010.11. 002
Dubinina, A. A., Seliutina, H. A., & Hapontseva, O. V. (2013). Doslidzhennia zdatnosti koreneplodiv redky do nakopychennia nitrativ i pestytsydiv [Investigation of the ability of radish root crops to accumulate nitrates and pesticides]. Eastern-Europen Journal of Enterprise Technologies, 4 (10), 27–30. [in Ukrainian]
Dubinina, A. A., Penkina, N. M. & Bieliaieva, L. M. (2007). Doslidzhennia toksychnykh rechovyn ta lokalizatsiia yikh u stolovomu buriaku [Investigation of toxic substances and their localization in beet]. Commodities and markets, 146–152. [in Ukrainian]
Heidari, S., & Ziarati, P. (2015). Physicochemical characteristics and nitrate content in fresh and canned pears products. Orient. J. Chem., 31 (4), 2303–2309. DOI: 10.13005/ojc/310458 34
Hord, N. G., Tang, Y., & Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. Am. J. Clin. Nutr., 90(1), 1–10. DOI: 10.3945/ajcn.2008.27131
He, J., Zhong, Z., Tan, S., Wu, F., & Bai, Y. (2020). Redox-derivatization reaction-based rapid and sensitive determination of nitrite using resonance Rayleigh scattering method. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 412 (5), 1087–1096. DOI: 10.1007/s00216-019-02333-9
Krychkovska, L. V., Bielinska, A. P., & Ananieva, V. V. (2017). Bezpeka kharchovykh produktiv: antyalimentarni faktory, ksenobiotyky, kharchovi dobavky: navchalnyi posibnyk [Food safety: anty-alimentary factors, xenobiotics, nutritional supplements: A Tutorial]. NTU «KhPI», 98. [in Ukrainian]
Ma, L., Hu, L., Feng, X., & Wang, S. (2018). Nitrate and Nitrite in Health and Disease. Aging and Disease., 9(5), 938–945. DOI: 10.14336/AD.2017.1207
Mcdonagh, S. T., Wylie, L. J., Thompson, C., Vanhatalo, A., & Jones, A. M. (2018). Potential benefits of dietary nitrate ingestion in healthy and clinical populations: A brief review. European journal of sport science, 1–15. DOI: 10.1080/17461391.2018.1445298
Prasad, S., & Chetty, A. (2008). Nitrate-N determination in leafy vegetables: Study of the effects of cooking and freezing. Food Chemistry, 106 (2), 772–780. DOI: 10.1016/j.foodchem.2007.06.005
Rembialkowska, E. (2007). Quality of plant products from organic agriculture. J. Sci. Food Agric., 87, 2757–2762. DOI: 10.1002/jsfa.3000
Snisarenko, Yu. S., & Bokhan, Yu. V. (2012). Nitraty u silskohospodarskii produktsii Kirovohradshchyny nehatyvnyi vplyv ta monitorynh [Nitrates in agricultural products of Kirovograd region have negative impact and monitoring]. Materialy mizhnar. nauk.-prakt. konferencii. Kirovohrad, 266–270. [in Ukrainian]
Tamme, T., Reinik, M., Roasto, M., Juhkam, K., Tenno, T., & Kiis, A. (2006). Nitrates and nitrites in vegetables and vegetable-based products and their intakes by the Estonian population. Food Additives and Contaminents, 23, 35–361. DOI:10.1080/02652030500482363
Tamme, T., Reinik, M., & Roasto, M. (2010). Nitrates and Nitrites in Vegetables: Occurrence and Health Risks. Bioactive Foods in Promoting Health Fruitsand Vegetables, 307–321. DOI:10.1016/B978-0-12-374628-3.00021-9
Tang, Y., Jiang, H., & Bryan, N. S. (2011). Nitrite and nitrate: cardiovascular risk-benefit and metabolic effect. Curr. Opin. Lipidol., 22(1), 11–15. DOI: 10.1097/MOL.0b013e328341942c
Thomas, Y.K. (2011). Vegetable-borne nitrate and nitrite and the is of methaemoglobinaemia. Toxicology Letters, 200, 107–108. DOI:10.1016/j.toxlet. 2010.11.002
Lin, Y.-J., Cheng, C.-J., Chen, J.-W., & Lin, Z. (2020). Incorporating Exogenous and Endogenous Exposures into Dietary Risk Assessment of Nitrates and Nitrites in Vegetables: A Probabilistic Integrated Toxicokinetic Modeling Approach. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 68 (4), 1079–1090. DOI: 10.1021/acs.jafc.9b06720
Переглядів анотації: 1127 Завантажень PDF: 687