Контроль нітратів у продуктах рослинного походження

  • N. I. Klyap Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-2271-0682
  • O. O. Krachkovska Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-8813-5000
  • A. V. Maslyuk Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-4161-8080
  • K. S. Mostipan Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-0752-2800
  • O. M. Yakubchak Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-9390-6578
Ключові слова: нітрати, контроль, продукти рослинного походження

Анотація

Аналіз результатів досліджень, проведених впродовж 2018–2019 років, свідчить про те, що у всіх видах досліджуваних рослинних продуктів виявляли перевищення максимально допустимих рівнів (МДР) вмісту нітратів. Слід зазначити, що порівняльний аналіз отриманих даних у 2018–2019 роках вказує на динаміку збільшення кількості досліджуваних рослинних продуктів із перевищенням МДР нітратів від 18 до 22 %. Встановлено, що перевищення МДР нітратів у продуктах рослинного походження у 2018 році частіше виявляли у пробах буряка, полуниці та моркви, а у 2019 році – в кабачках, капусті та огірках. Ймовірно, збір овочів цих досліджуваних проб проводили на ранніх етапах вегетації рослин. Адже відомо, що нітрати найбільш інтенсивно поглинаються рослинами під час розвитку стебел і листків, а не в період повного дозрівання. Можливо тому в цих пробах рослинних продуктів було визначено перевищення МДР нітратів, що свідчить про непридатність овочів для споживання, адже вони потенційно можуть спричинити токсичний вплив на організм людини.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Aggarwal, M., Aggarwal, B., & Rao, J. (2017). Integrative medicine for cardiovascular disease and prevention. Med. Clin. N. Am., 101, 895–923. DOI: 10.1016/j.mcna.2017.04.007

Aires, A., Carvalho, R., Rosa, E., & Saavedra, M. (2013). Effects of agriculture production systems on nitrate and nitrite accumulation on baby-leaf salads. Food Science & Nutrition, 1 (1), 3–7. DOI: 10.1002/fsn3.1

Bryan, N. S., Alexander, D. D., Coughlin, J. R., Milkowski, A. L., & Boffetta, P. (2012). Ingested nitrate and nitrite and stomach cancer risk: an updated review. Food Chem Toxicol., 50(10), 3646–3665. DOI: 10.1016/j.fct.2012.07.062

Chamandoost, S., Moradi, M. F., & Hosseini, M.-J. (2016). A Review of nitrate and nitrite toxicity in foods. Journal Hum Environ. Health Promot., 1(2), 80–86. DOI:10.29252/JHEHP.1.2.80

Chan, T. Y. K. (2011). Vegetable-borne nitrate and nitrite and the risk of methaemoglobinaemia. Toxicol. Lett., 200, 107–108. DOI:10.1016/j.toxlet.2010.11. 002

Dubinina, A. A., Seliutina, H. A., & Hapontseva, O. V. (2013). Doslidzhennia zdatnosti koreneplodiv redky do nakopychennia nitrativ i pestytsydiv [Investigation of the ability of radish root crops to accumulate nitrates and pesticides]. Eastern-Europen Journal of Enterprise Technologies, 4 (10), 27–30. [in Ukrainian]

Dubinina, A. A., Penkina, N. M. & Bieliaieva, L. M. (2007). Doslidzhennia toksychnykh rechovyn ta lokalizatsiia yikh u stolovomu buriaku [Investigation of toxic substances and their localization in beet]. Commodities and markets, 146–152. [in Ukrainian]

Heidari, S., & Ziarati, P. (2015). Physicochemical characteristics and nitrate content in fresh and canned pears products. Orient. J. Chem., 31 (4), 2303–2309. DOI: 10.13005/ojc/310458 34

Hord, N. G., Tang, Y., & Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. Am. J. Clin. Nutr., 90(1), 1–10. DOI: 10.3945/ajcn.2008.27131

He, J., Zhong, Z., Tan, S., Wu, F., & Bai, Y. (2020). Redox-derivatization reaction-based rapid and sensitive determination of nitrite using resonance Rayleigh scattering method. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 412 (5), 1087–1096. DOI: 10.1007/s00216-019-02333-9

Krychkovska, L. V., Bielinska, A. P., & Ananieva, V. V. (2017). Bezpeka kharchovykh produktiv: antyalimentarni faktory, ksenobiotyky, kharchovi dobavky: navchalnyi posibnyk [Food safety: anty-alimentary factors, xenobiotics, nutritional supplements: A Tutorial]. NTU «KhPI», 98. [in Ukrainian]

Ma, L., Hu, L., Feng, X., & Wang, S. (2018). Nitrate and Nitrite in Health and Disease. Aging and Disease., 9(5), 938–945. DOI: 10.14336/AD.2017.1207

Mcdonagh, S. T., Wylie, L. J., Thompson, C., Vanhatalo, A., & Jones, A. M. (2018). Potential benefits of dietary nitrate ingestion in healthy and clinical populations: A brief review. European journal of sport science, 1–15. DOI: 10.1080/17461391.2018.1445298

Prasad, S., & Chetty, A. (2008). Nitrate-N determination in leafy vegetables: Study of the effects of cooking and freezing. Food Chemistry, 106 (2), 772–780. DOI: 10.1016/j.foodchem.2007.06.005

Rembialkowska, E. (2007). Quality of plant products from organic agriculture. J. Sci. Food Agric., 87, 2757–2762. DOI: 10.1002/jsfa.3000

Snisarenko, Yu. S., & Bokhan, Yu. V. (2012). Nitraty u silskohospodarskii produktsii Kirovohradshchyny nehatyvnyi vplyv ta monitorynh [Nitrates in agricultural products of Kirovograd region have negative impact and monitoring]. Materialy mizhnar. nauk.-prakt. konferencii. Kirovohrad, 266–270. [in Ukrainian]

Tamme, T., Reinik, M., Roasto, M., Juhkam, K., Tenno, T., & Kiis, A. (2006). Nitrates and nitrites in vegetables and vegetable-based products and their intakes by the Estonian population. Food Additives and Contaminents, 23, 35–361. DOI:10.1080/02652030500482363

Tamme, T., Reinik, M., & Roasto, M. (2010). Nitrates and Nitrites in Vegetables: Occurrence and Health Risks. Bioactive Foods in Promoting Health Fruitsand Vegetables, 307–321. DOI:10.1016/B978-0-12-374628-3.00021-9

Tang, Y., Jiang, H., & Bryan, N. S. (2011). Nitrite and nitrate: cardiovascular risk-benefit and metabolic effect. Curr. Opin. Lipidol., 22(1), 11–15. DOI: 10.1097/MOL.0b013e328341942c

Thomas, Y.K. (2011). Vegetable-borne nitrate and nitrite and the is of methaemoglobinaemia. Toxicology Letters, 200, 107–108. DOI:10.1016/j.toxlet. 2010.11.002

Lin, Y.-J., Cheng, C.-J., Chen, J.-W., & Lin, Z. (2020). Incorporating Exogenous and Endogenous Exposures into Dietary Risk Assessment of Nitrates and Nitrites in Vegetables: A Probabilistic Integrated Toxicokinetic Modeling Approach. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 68 (4), 1079–1090. DOI: 10.1021/acs.jafc.9b06720


Переглядів анотації: 960
Завантажень PDF: 585
Опубліковано
2020-05-20