Морфологічна оцінка вим’я вівцематок різних порід та їх молочна продуктивність
Анотація
Молочність вівцематок залежать від багатьох факторів, зокрема й від породних особливостей морфо-функціональних властивостей їх вимені. З вивчення морфологічних властивостей вим’я вівцематок таких порід як цигайська, мериноландшаф і дорпер, зазначено деякі відмінності за лінійною його оцінкою і кількістю від них молока (молочністю). Установлено, що вівцематки породи мериноландшаф переважають своїх одноліток порід цигайська й дорпер за довжиною виміні відповідно на 2,6 см або на 17,5 % (Р<0,95) і на 4,3 см або на 32,8 % при (P˃0,99), за обхватом – на 3.9 см або на 11,9 % (P˃0,99) і на 7,3 см або на 24,8 % (Р˃0,999). Довжина дійок у вівцематок породи дорпер більша, ніж у вівцематок цигайської породи на 0,47 см або на 23,1 %, а породи мериноландшаф – на 0,2 см або на 8,7 % (Р<0,95). Більшу молочність мали вівцематки у приплоді яких були баранці,у порівнянні з ярками. Ця перевага становила у вівцематок цигайської породи 2,2 кг або 9,5%, (Р≤ 0,95), мериноландшаф – 2,0 кг або 10,2 % (Р≥ 0,95), дорпер – 1,5 кг або 7,51 % (Р≥0,95)
За лактаційний періодтривалістю 180 днів було одержано більше молока від вівцематок цигайської породи, ніж від вівцематок породи мериноландшаф на 1,8 кг або на 16,9 % (Р≤ 0,95), а від породи дорпер – на 19,17 кг або на 16,9 % (Р≥ 0,999). Отже, для виробництва молока найбільш бажаними із досліджених порід є цигайська і мериноландшаф.
Завантаження
Посилання
Barillet, F. (2007). Genetic improvement for dairy production in sheep and goats. Small Ruminant Research, 70 (1), 60-75. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.01.004
Bravo-Lamas, L., Aldai, N., Kramer, J., & Barron, L. (2018). Case study using commercial dairy sheep flocks: Comparison of the fat nutritional quality of milk produced in mountain and valley farms. LWT - Food Science and Technology. 89, 374-380. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.11.004
Carta, A., Casu, S., & Salaris, S. (2009). Invited review: Current state of genetic improvement in dairy sheep. Journal of dairy science, 92(12), 5814–5833. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2479.
De La Fuente, L. F., Barbosa, E., Carriedo, J. A., Gonzalo, C., Arenas, R., Fresno, J. M., & San Primitivo, F. (2009). Factors influencing variation of fatty acid content in ovine milk. Journal of dairy science, 92(8), 3791–3799. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2151
Flamant, J., & Barillet F. (1982). Adaptation of the principles of selection for milk production to milking ewes. Production Science, 9(5), 549-559. https://doi.org/10.1016/0301-6226(82)90002-1.
González-Recio, O., Alenda, R., Chang, Y. M., Weigel, K. A., & Gianola, D. (2006). Selection for female fertility using censored fertility traits and investigation of the relationship with milk production. Journal of dairy science, 89(11), 4438–4444. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72492-4.
Gonzalo, C., Carriedo, J. A., Baro, J. A., & san Primitivo, F. (1994). Factors influencing variation of test day milk yield, somatic cell count, fat, and protein in dairy sheep. Journal of dairy science, 77(6), 1537–1542. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(94)77094-6.
Hernandez, J. C. A., Ortega, O. A. C., Shilling, S.R., Campos, S.A., Perez, A. H. R., Ronquillo, M. G. (2016). Organic Dairy Sheep Production Management. In book: Organic farming – a promising way of food production. Ed. Petr Konvalina. Publisher: IntechOpen, 261-282. Retrieved from https://www.intechopen.com/chapters/49284
Hozová, B., & Grejtáková, M. (2000). The properties and quality of goat and sheep milk and its products – a review. Czech Journal Food Skeins, 18, 207-212.https://doi.org/10.17221/8344-CJFS.
Komprej, A., Gorjanc, G., Malovrh, S., Kovač, M., & Kompan, D. (2007). Heritability estimates for milk traits in Slovenian dairy sheep by random regression models. Proceedings of the 58th Annual Meeting of the EAAP, Dublin, Ireland, 246 (Abstr.). Retrieved from https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/86268.pdf
Kytaieva, A. P. (2016). Problemy suchasnoho rozvytku vivcharstva . Tvarynnytstvo Ukrainy, 1-2, 2-4. [In Ukrainian].
Kytaieva, A.P.,& Sliusarenko, I. S. (2017). Rozvytok novonarodzhenykh yahniat tsyhaiskoi porody ovets zalezhno vid henotypu batkiv. Visnyk DnipropetrovskohoDAEU, (1), 95-98. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/vddau_2017_1_20.
Margetín, M., Debrecén, O., Čapistrák, A., Špánik, J., Apolen, D., Gálisová, M., & Oravcová, M. (2010). Behaviour and growth intensity of dairy sheep lambs raised in nurseries. Slovak journal of animal science, 43(2), 88 – 94. Retrieved from file:///C:/Users/User/Downloads/Margetin-Behaviourandgrowthintensity.....pdf.
M'Hamdi, N. (2020). Lactation in Farm Animals - Biology, Physiological Basis, Nutritional Requirements, and Modelization. https://doi.org/10.5772/INTECHOPEN.78900.
Plokhynskyi, N. A. (1969). Rukovodstvo po byometryy dlia zootekhnykov. Moskva: 256. [In Russian].
Revilla, I., A Lurueña-Martínez, M., A Blanco-Lopez, M., Viñuela-Serrano, J., M Vivar-Quintana, A., & Palacios C. (2009). Changes in Ewe’s Milk Composition in Organic versus Conventional Dairy Farms. Czech J. Food Sci., 27, 263-266.https://doi.org/10.17221/941-CJFS.
Rochkovskyi, M. L. (1974). Morofolohycheskye osobennosty vыmen yovets v sviazy s molochnoi produktyvnostiu. (Avtoreferat. dys. kand. s.-kh. Nauk). Mosk. s.-kh. akad. ym. M.L. Rochkovskyi. [In Russian].
Sevi, A., Casamassima, D., Pulina, G., & Pazzona, A. (2009). Factors of welfare reduction in dairy sheep and goats. Italian Journal of Animal Science, 8(1), 81-101. https://doi.org/10.4081/ijas.2009.s1.81.
Shtompel, M.V., Vovchenko, B.O. (2005). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii vivcharstva. Kyiv: Vyshcha osvita. [In Ukrainian].
Thomas, D. L., Berger, Y.vM., McKusick, B. C. (2001). Effect of breed, management system, and nutrition on milk yield and milk composition of dairy sheep. Journal of Animal Science, 79, 16-20. https://doi.org/10.2527/jas2001.79E-SupplE16x.
Переглядів анотації: 861 Завантажень PDF: 390