Застосування комплексної системи державного ризик-орієнтованого контролю м’яса забійних тварин на потужностях з виробництва та обігу за виявлення хімічних небезпечних чинників
Анотація
Державні інспектори ветеринарної медицини на потужностях з виробництва та обігу м’яса забійних тварин (яловичини, свинини, баранини, козлятини) повинні здійснювати державний ризик-орієнтований контроль за виявленням мийно-дезінфікуючих засобів внаслідок виявлення порушення умов та термінів реалізації м’яса при використанні запатентованих експресних методик, які мають достовірність у 99,4–99,9 % і можуть застосовуватися на всьому харчовому ланцюзі за встановлення безпечності харчових продуктів. Дослідженнями проведено моніторинг потужностей з виробництва та обігу м’яса забійних тварин щодо ідентифікації хімічного небезпечного чинника та встановлено критерії оцінки ступеня ризику за провадження діяльності потужностей з виробництва та обігу м’яса забійних тварин.
Завантаження
Посилання
Barlow, S. M., Boobis, A. R., Bridges, J., Cockburn, A., Dekant, W., Hepburn, P., ... Bánáti, D. (2015). The role of hazard- and risk-based approaches in ensuring food safety. Trends in Food Science & Technology, 46, 176–188. URL: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2015.10.007
Bogatko, N. M., Yatsenko, І. V., Bogatko, L. M., & Sakhniuk, N. І. (2019). Risk-oriented control of meat of processed foods for production and treatment when chemical dangerous factor is installed. International scientific and practical conference «Topical issues of methods of teaching natural sciences», (December 27−28), Lublin, Poland, 114−117. [in Poland]
Bohatko, N. M. (2019). Kontrol bezpechnosti m’iasa zabiinykh tvaryn pry vstanovlenni falsyfikatsii za ekspresnymy metodykamy: naukovo-metodychni rekomendatsii. Bila Tserkva, 24. [in Ukrainian]
Codex Alimentarius Commission. Procedural Manual. Joint FAO/WHO Food Standards Programme 2016 Twenty-fifth edition, 253 р. Retrieved from https://fssai.gov.in/upload/uploadfiles/files/Codex_Working_Procedural_Manual_25_Edition_16_08_2018.pdf.
Haidei, O. S., Balanchuk, I. K., & Tyshkivska, N. V. (2018). Problemy falsyfikatsii miasnykh produktiv v Ukraini. Naukovyi visnyk veterynarnoi medytsyny, 1, 5–11. Retrieved from https://nvvm.btsau.edu.ua/sites/detault/files visnyky/vet/nvvm_1_2018_gaidey_5-11.pdf. [in Ukrainian]
La Neve, F., Civera, T., Mucci, N., & Bottero, M. T. (2008). Authentication of meat fromgame and domestic species by Sna P shot mini sequencing analysis. Meat Science, 80, 216–224. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.11.027
Manning, L. & Soon, J. (2014). Developing systems to control food adulteration. Food Policy, 49 (1), 23–32. https://doi: 10.1016/j.foodpol.2014.06.005
Milios, K., Drosionos, E., & Zoiopoulos, P. (2012) Factors influencing HACCP implementation in the food industry. Journal of Hellenic Veterinary Medical Society, 63, 283–290. https://doi.org/10.12681/jhvms.15442
Monohan, F. J., Schmidt, O., & Moloney, A. P. (2018). Meat provenance: Authentication of geographical origin and dietary background of meat. Meat science, 144, 2–14. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.05.008
Moore, J. C., Spink, J., & Lipp, M. (2012). Development and application of a database of food ingredient fraud and economically motivated adulteration from 1980 to 2010. Food Science, 77 (4), 118–126. https://doi:10.1111/j.1750-3841.2012.02657.x
Omarov, R., Agarkov, A., Rastovarov, E., & Shlykov, S. (2017). Modern methods for food safety. In Engineering for Rural Development (Vol. 16, pp. 960–963). Latvia University of Agriculture. https://doi.org/10.22616/ERDev2017.16.N195
Prylipko, T., Bukalova, N., & Lyasota, V. (2019). Features of introduction of the HACCP system on enterprises of Ukraine. The potential of modern scienct. London, 1, 49−60. Retrieved from https://Features_of_introduction_of_the_HACCP.pdf
Rodionova, К., Steshenko, V., & Yatsenko, I. (2020). Approximating Ukraine’s laws to those of the European Union concerning meat and meat products cold chain. Journal of Advanced Research in Law and Economic, 9 (3), 978–992. https://doi.org/10.14505/jarle.v11.3(49).34
Savelli, C. J, & Mateus, C. (2019). A mixed-method exploration into the experience of members of the FAO/WHO International Food Safety Authorities Network (INFOSAN): study protocol. BMJ Open, 9(5), e027091. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2018-027091
Savelli, C. J., Bradshaw. A., Ben Embarek, P., & Mateus, C. (2019). The FAO/WHO International Food Safety Authorities Network in Review, 2004–2018: Learning from the Past and Looking to the Future. Foodborne Pathog Dis, 16 (7), 480–488. https://doi.org/10.1089/fpd.2018.2582
Schothorst, M., Zwietering, M. H., Ross, T., Buchanan, R. L., & Cole M. B. (2009). Relating microbiological criteria to food safety objectives and performance objectives. Food control, 20, 967–979. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2008.11.005
Sentandreu, M. A., & Sentandreu, E. (2014). Authenticity of meat products: Tools against fraud. J. Foodres, 60, 19–29. https://doi: 10.1016/j.foodres.2014.03.030
Shekhar, C. (2016). The role of veterinarians in quality meat production. Vet. Sci. Res. J, 7 (2), 122–128. http://dx.doi.org/10.15740/HAS/VSRJ/7.2/122-128
Vojir, F., Schübl, E., & Elmadfa, I. (2012). The origins of a global standard for food quality and safety: Codex Alimentarius Austriacus and FAO/WHO Codex Alimentarius. Int J Vitam Nutr Res, 82 (3), 223–227. http://doi:10.1024/0300-9831/a000115
Wood, J. D., Enser, M., Richardson, R. I., & Whitington, F. M. (2007). Fatty acids in meat and meat products. Research Gate, 23, 87–107. doi: 10.1201/9781420006902.ch5. Retrieved from researchgate.net/publication/285732778_fatty_acids_in_meat_and_meat_products
Переглядів анотації: 718 Завантажень PDF: 541