Критичні фактори впливу на загальний виробничий процес бройлерного виробництва

Ключові слова: вирощування курчат-бройлерів, профілактика захворювань, приміщення, раціон, світловий режим, хвороби

Анотація

У статті розглянуто основні фактори впливу на вирощування курчат-бройлерів та умови їх розведення, оскільки бройлери сьогодні стали найбільш швидкозростаючим сегментом птахівництва внаслідок збільшення кількості курячого м’яса в раціоні людей, що підтверджується даними про зростаючий попит на курей-бройлерів (Kozyrev et al., 2018).

Протягом останніх декількох десятиліть птахівництво здійснило квантовий стрибок із присадибних дрібних підприємств у найбільш швидко зростаючий сектор. При комплексному підході вирощування курчат-бройлерів можна досягти не лише підвищення продуктивності підприємства, а й енергоефективністі та заощадження ресурсів. Комплексність бройлерного виробництва означає те, що менеджери господарства повинні мати чітке уявлення про фактори, що впливають на загальний виробничий процес, а також фактори, які безпосередньо впливають на технологію бройлерного господарства (Patrieva et al 2010). Під час бройлерного вирощування відбувається декілька стадій розвитку від виходу з яйця - до стадії переробки. Між цими стадіями є також перехідні етапи, які необхідно здійснювати з мінімальним стресом для птиці.

Перехідні етапи бройлерного виробництва наступні: вилуплення курчат, вибірка і транспортування курчат в господарство, налагодження раціону бройлерів, профілактика та лікування основних захворювань, вилов і транспортування бройлерів в забійний цех. Основний етап у вирощуванні бройлерів - забезпечити поголів'я необхідним набором поживних речовин, використовуючи ефективну програму бройлерного годування для того, щоб оптимізувати бройлерну продуктивність, не знижуючи якості благополуччя птиці або умов утримання. Для забезпечення оптимальних виробничих показників бройлерні раціони повинні бути складені так, щоб надати птаху збалансоване співвідношення обмінної енергії, протеїну і амінокислот, мінералів, вітамінів та жирних кислот. Вибір програми годування буде залежати від комерційних цілей і, зокрема, від того, яка основна спрямованість підприємства: прибутковість від виробництва живої птиці, використання тушки або оброблення. Всі етапи, а також перехідні стадії вимагають уважного ставлення і оптимальної технології для виробництва якісної продукції (Adelheim, Shepelev, 2018; Bessarabov, Fedotov, 2015).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Adelheim, E. E., & Shepelev, S. I. (2018). Otsenka effektivnosti zameny kormov pri vyrashchivanii tsyplyat broylerov krossa «KOBB-500». Mezhdunarodnyy nauchno-issledovatel'skiy zhurnal, 78(12), 200-205. DOI: 10.23670/IRJ.2018.78.12.036. [in Russian]

Ahmed, N., Íaldar, S., Ðakhira, M. C., & Ghosh, T. K. (2005). Growth performances, nutrient utilisation and carcass traits in broiler chickens fed with a normal and a low energy diet supplemented with inorganic Cr (as Cr chloride hexahydrate and a combination of inorganic Cr and ascorbic acid. Journal of Agricultural Science, 143, 427-439. DOI: 10.1017/ S0021859605005617

Abbas, A. O., Alm El-Dein, A. K., Desoky, A. A. & Galal, M. A. A. (2008). The Effects of Photoperiod Programs on Broiler Chicken Performance and Immune Response. International Journal of Poultry Science, 7, 665-671. DOI: 10.3923/ijps.2008.665.671

Bessarabov, B. F., & Fedotov, S. V. (2015). Reproduction of an agricultural bird. Moskov : NITs INFRA-M, 358 p. DOI: 10.12737/7526

Buyarov, V. S., Golovina, S. Yu., & Buyarov, A. V. (2019). Effektivnost' sovremennykh energoresursosberegayushchikh tekhnologiy proizvodstva myasa broylerov. Agrarnyy vestnik Verkhovolzh'ya, 2(27), 86-98. DOI: 10.35523/2307-5872-2019-27-2-86-98 [in Russian]

Cinar, M., Yildirim, E., Yigit, A., Yalcinkaya, I., Duru, O., Kisa, U., & Atmaca, N. (2014). Effects of Dietary Supplementation with Vitamin C and Vitamin E and Their Combination on Growth Performance, Some Biochemical Parameters, and Oxidative Stress Induced by Copper Toxicity in Broilers, Biological Trace Element Research. Springer US, 158(2), 186–196. DOI: 10.1007/s12011-014-9926-6

Holovko, N.P., & Zabarna, I.V., (2016). Zabiini pokaznyky kurchat–broileriv za zbahachennia ratsionu tsytratom nanomolibdenu ta kormovoiu dobavkoiu «Probiks». Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 18(2), 44-47 DOI: 10.15421/nvlvet6710 [in Ukrainian]

Ibatullin, I. I., Ilchuk, I. I., & Kryvenok, M. La. (2017). Peretravnist pozhyvnykh rechovyn ta balans azotu v kurei batkivskoho stada miasnoho napriamu produktyvnosti za riznykh rivniv lizynu u kombikormi. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 19(74), 7-10 DOI: https://doi.org/10.15421/nvlvet7402. [in Ukrainian]

Kaloev, B. S., & Ibragimov, M. O. (2017) .Vliyanie fermentnykh preparatov na kachestvo myasa broylerov. Mezhdunarodnyy nauchno-issledovatel'skiy zhurnal; 04(58), 129-133. DOI: 10.23670/IRJ.2017.58.165 [In Russian]

Kozyrev, S. G., Guseva, B. G., Yurt, A. A., Seidov, I. S., & Dzhagaev, A. A. (2018). Ispol'zovanie fitobiotikov pri vyrashchivanii broylerov. Dostizheniya naukii tekhniki APK, 32(7), 56-58. DOI:10.24411/0235-2451-2018-10713. [in Russian]

Li, J. L. & Sunde, R. A. (2016). Selenoprotein transcript level and enzymeactivity as biomarkers for selenium status and selenium requirements of chickens (Gallus gallus). PLoS ONE, 11(4), 1–24. DOI: 10.1371/journal.pone.0152392

Mikhaylenko, E.A., Dyomshina, O.O. ,Ushakova, G. O.,Griban, V. G., & Stepchenko, L. M. (2016). Vplyv kormovoi dobavky HUMILID na pokaznyky proteinovoho ta aminokyslotnoho obminiv u kurchat broileriv krossu KOBB-500. Bìol. Tvarin, 18(4), 66–71. DOI: 10.15407/animbiol18.04.066 [in Ukrainian]

Mller, T., Ruppel, S., Behrendt, U., eta. (2018). Antagonistic potential of fluorescent pseudomonads colonizing wheat heads against mycotoxin producing alternaria and fusaria. Frontiers in microbiology, 9, 21-24. DOI: 10.3389/fmicb.2018.02124

Olanrewaju, H.A., Miller, W.W., Maslin, W.R., Collier, S.D., Purswell, J.L., & Branton, S.L. (2016). Effects of light sources and intensity on broilers grown to heavy weights. Part 1: Growth performance, carcass characteristics, and welfare indices. Poult Sci. Apr, 95(4), 727-35. DOI: 10.3382/ps/pev360

Owens, B., Tucker, L., Collins, M., & McCracken, K. (2008). Effects of different feed additives alone or in combination on broiler performance, gut microflora and ileal histology. Br. Poultry Sci, 49(2), 202-212. DOI: 10.1080/00071660802004890

Patrieva, L.S., Kovalenko, V.P., Tereshchenko, O.V., & Katerynych, O.O. (2010). Miasne ptakhivnytstvo: navchalnyi posibnyk. Mykolaiv: Mykolaivskyi DAU. 369 s. Retrieved from http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe

Rodríguez, M. L., Rebolé, A., Velasco, S., Ortiz, L. T., Treviño, J., & Alzueta, C. (2012). Wheat- and barley-based diets with or without additives influence broiler chicken performance, nutrient digestibility and intestinal microflora. J. Sci. Food Agric, 92, 184–190. DOI: 10.1002/jsfa.4561

Shapovalenko, O., Yevtushenko, O., & Lyashko, H. (2019). Doslidzhennia vplyvu dodavannia sody ta pshenychnykh vysivok na ekstruduvannia zerna kukurudzu. Naukovi pratsi NUKhT, 25(1), 225-232. DOI: 10.24263/2225-2924-2019-25-1-23 [in Ukrainian]

Soboleva, O. M., Kolosova, M. M., & Filipovich, L. A. (2018). Mikrobiologicheskaya kontaminatsiya kormov i elektrofizicheskiy metod ee snizheniya. Dostizheniya nauki i tekhniki APK, 32(12), 50-52. DOI: 10.24411/02352451-2018-11214[in Russian]

Svyrydenko, O. I. (2004). Aktyvizatsiia kormovoi povedinky kurchat-broileriv. Zb. nauk. prats Vinnytskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu, 18, 61-65. Retrieved from http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe [in Ukrainian]

Tsaruk, L. L. (2017). Suchasnyi stan vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva v Ukraini. Suchasni problemy selektsii rozvedennia ta hihiieny tvaryn, 1(95), 159–170. Retrieved from http://techfood.vsau.org/files/pdfa/3530.pdf [in Ukrainian]

Vila, B., Esteve-Garcia, E., & Brufau, J. (2010). Probiotic micro-organisms: 100 years of innovation and efficacy; modes of action. World's Poultry Sci. J., 65, 369-380. DOI: 10.1017/S0043933910000474


Переглядів анотації: 791
Завантажень PDF: 703
Опубліковано
2020-05-20