Використання комплексного препарату Джи Пі 70 для покращення рубцевого травлення
Анотація
В статті наведені дані результатів досліджень щодо використання кормової добавки Джи Пі 70 для покращення процесів травлення жуйних. Подальше зростання чисельності населення зумовило потребу в збільшенні кількості і поліпшенні якості продуктів тваринного походження. З цією метою запропоновано використання в раціоні годівлі добавок, що дозволяє управляти процесом рубцевого бродіння з метою максимізації ефективності виробництва при одночасному зниженні втрат енергії, наприклад, метану, який забруднює навколишнє середовище. Встановлено, що кількість інфузорій від початку до закінчення дослідження коливалась від 928,9±35,7 до 931,7± 41,9. Результати досліджень також вказують на те, що додавання кормової добавки Джи Пі 70 сприяло збільшенню кількості лейкоцитів на 3,1 т/л, зменшенню загального білка на 14 г/л. Кількість глюкози збільшилась на 1,1 ммоль/л, що є характерною ознакою здорових тварин. Практично не відрізнялись показники гемоглобіну. Резервна лужність крові підвищилась на 18,8 об%, що відповідає таким у здорових тварин. Кількість кетонових тіл зменшилась на 4,8 ммоль/л.
Завантаження
Посилання
Allen, M. S. (2000). Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of dairy science, 83(7), 1598-1624. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(00)75030-2
Brunner, N., Groeger, S., Canelas Raposo, J., Bruckmaier, R. M., & Gross, J. J. (2019). Prevalence of subclinical ketosis and production diseases in dairy cows in Central and South America, Africa, Asia, Australia, New Zealand, and Eastern Europe. Translational Animal Science, 3 (1), 84–92. DOI: 10.1093/tas/txy102
Geishauser, T., Leslie, K., Kelton, D., & Duffield, T. (2001). Monitoring for subclinical ketosis in dairy herds. Compend. Contin. Educ. Pract. Vet., 23 (5), S65–S71. Retrieved from https://pdfs.semanticscholar.org/fae7/ba57c0318cd4f56c5fda235e9e65dc73860a.pdf
Gilbert, M. S., Pantophlet, A. J., Berends, H., Pluschke, A. M., van den Borne, J. J., Hendriks, W. H., & Gerrits, W. J. (2015). Fermentation in the small intestine contributes substantially to intestinal starch disappearance in calves. The Journal of nutrition, 145(6), 1147-1155. DOI: 10.3945/jn.114.208595
Harmon, D. L., Yamka, R. M., & Elam, N. A. (2004). Factors affecting intestinal starch digestion in ruminants: A review. Canadian Journal of Animal Science, 84(3), 309-318. DOI: 10.4141/a03-077
Hassanat, F., Gervais, R., Massé, D. I., Petit, H. V., & Benchaar, C. (2014). Methane production, nutrient digestion, ruminal fermentation, N balance, and milk production of cows fed timothy silage-or alfalfa silage-based diets. Journal of dairy science, 97(10), 6463-6474. DOI: 10.3168/jds.2014-8069
Huntington, G. B., Harmon, D. L., & Richards, C. J. (2006). Sites, rates, and limits of starch digestion and glucose metabolism in growing cattle. Journal of animal science, 84(suppl_13), E14-E24. DOI: 10.2527/2006.8413_supple14x
Kalyn, B. M. (2004). Osoblyvosti metabolichnykh protsesiv orhanizmu khudoby v zabrudnenykh vazhkymy metalamy ahroekosystemakh promyslovoi zony Prykarpattia ta yikh mikroelementna korektsiia: avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia kand. s.h. nauk: spets. 03.00.16 “Ekolohiia”, Lviv, 36. [in Ukrainian]
Kammes, K. L., & Allen, M. S. (2012). Nutrient demand interacts with forage family to affect digestion responses in dairy cows. Journal of dairy science, 95(6), 3269-3287. DOI: 10.3168/jds.2011-5021
Levchenko, V. I., Golovaha, V. I., & Kondrahin, I. P. (2010). Metody laboratornoi' klinichnoi' diagnostyky hvorob tvaryn. 437. [in Ukrainian]
Lopes, F., Cook, D. E., & Combs, D. K. (2015). Effects of varying dietary ratios of corn silage to alfalfa silage on digestion of neutral detergent fiber in lactating dairy cows. Journal of dairy science, 98(9), 6291-6303. DOI: 10.3168/jds.2014-8662
Moorby, J. M., Dewhurst, R. J., Evans, R. T., & Danelon, J. L. (2006). Effects of dairy cow diet forage proportion on duodenal nutrient supply and urinary purine derivative excretion. Journal of Dairy Science, 89(9), 3552-3562. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72395-5
Moran, A. W., Al-Rammahi, M., Zhang, C., Bravo, D., Calsamiglia, S., & Shirazi-Beechey, S. P. (2014). Sweet taste receptor expression in ruminant intestine and its activation by artificial sweeteners to regulate glucose absorption. Journal of dairy science, 97(8), 4955-4972. DOI: 10.3168/jds.2014-8004
Osipenko, T. L., Admina, N. G., Palii, А. P., Chechui, H. F., & Mihalchenko, S. A. (2018). Influence of the level feeding high-productive cows on obtaining biosafety products. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (4), 189–194.
Peinhopf, W., & Prunner, I. (2016). Dietary measures to prevent milk fever and ketosis in dairy cows. Tieraerztliche Umschau, 71 (5), 147–156.
Rooke, J. A., Wallace, R. J., Duthie, C. A., McKain, N., de Souza, S. M., Hyslop, J. J., & Roehe, R. (2014). Hydrogen and methane emissions from beef cattle and their rumen microbial community vary with diet, time after feeding and genotype. British Journal of Nutrition, 112(3), 398-407. DOI: 10.1017/S0007114514000932
Shabat, S. K., Sasson, G., Doron-Faigenboim, A., Durman, T., Yaacoby, S., Berg Miller, M. E., White, B. A., Shterzer, N., & Mizrahi, I. (2016). Specific microbiome-dependent mechanisms underlie the energy harvest efficiency of ruminants. ISME J., 10, 2958–2972. DOI: 10.1038/ismej.2016.62
Slivinska, L. G., Rusyn, V. I., Maksymovych, I. A., Leno, M. I., Chernushkin, B. O., & Prystupa, O. I. (2017). Application of inorganic and organic compounds Co, Cu and Zn due to their lack of dairy cows. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 19 (78), 177–181. DOI: 10.15421/nvlvet7836
Tapio, I., Snelling, T. J., Strozzi, F., & Wallace, R. J. (2017). The ruminal microbiome associated with methane emissions from ruminant livestock. Journal of animal science and biotechnology, 8(1), 7. DOI: 10.1186/s40104-017-0141-0
Velychko, V. O. (2007). Fiziolohichnyi stan orhanizmu tvaryn, biolohichna tsinnist moloka i yalovychyny ta yikh korektsiia za riznykh ekolohichnykh umov seredovyshcha. Lviv: Kvart, 294 s. [in Ukrainian]
Переглядів анотації: 960 Завантажень PDF: 806