Продуктивність і стан неспецифічної резистентності курей батьківського стада за використання в раціоні препарату «Ровабіо»

  • L. L. Kushch Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-1156-8561
  • Y. V. Matsenko Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-1782-4650
  • T. M. Ihnatieva Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0001-9905-4807
  • D. V. Buchkovskiy Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-6325-7685
Ключові слова: м’ясні кури, «Ровабіо», яєчна продуктивність, неспецифічна резистентність

Анотація

Метою роботи було визначити оптимальну дозу мультиферментного препарату «Ровабіо» для курей м’ясного кросу Кобб-500. Залежно від дози, використання препарату «Ровабіо» дозволило підвищити несучість на середню несучку на 4,0-9,5 %, середню масу яйця – на 2,1-2,6 %, збереженість птиці на 1,4-2,9 %. Результати досліджень засвідчили позитивний вплив препарату «Ровабіо Ексель АП» на репродуктивні та гематологічні показники курей-несучок батьківського стада бройлерів Кобб-500, що дозволяє рекомендувати його до застосування

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Akter, M., Iji, P. A., & Graham, H. (2017). Increased iron level in phytase-supplemented diets reduces performance and nutrient utilisation in broiler chickens. British Poultry Science, 58(4), 409-417. DOI: 10.1080/00071668.2017.1315050

Bohn, L., Meyer, A. S., & Rasmussen, S. K. (2008). Phytate: impact on environment and human nutrition. A challenge for molecular breeding. Journal of Zhejiang University-SCIENCE B, 9(3), 165-191. DOI: 10.1631/jzus.B0710640

Engle-Stone, R., Yeung, A., Welch, R., & Glahn, R. (2005). Meat and ascorbic acid can promote Fe availability from Fe-phytate but not from Fe-tannic acid complexes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(26), 10276-10284. DOI: 10.1021/jf0518453

Francesch, M., Broz, J., & Brufau, J. (2005). Effects of an experimental phytase on performance, egg quality, tibia ash content and phosphorus bioavailability in laying hens fed on maize- or barley-based diets. British Poultry Science, 46(3), 340-8. DOI: 10.1080/00071660500127001

Gehring, C. K., Bedford, M. R., & Dozier, W. A. 3rd. (2013). Extra-phosphoric effects of phytase with and without xylanase in corn-soybean meal-based diets fed to broilers. Poultry Science, 92(4), 979-91. DOI: 10.3382/ps.2012-02769

Hughes, A. L., Dahiya, J. P., Wyatt, C. L., & Classen, H. L. (2008). The efficacy of quantum phytase in a forty-week production trial using white leghorn laying hens fed corn-soybean meal-based diets. Poultry Science, 87(6), 1156-61. DOI: 10.3382/ps.2007-00505

Hughes, A. L., Dahiya, J. P., Wyatt, C. L., & Classen, H. L. (2009). Effect of Quantum phytase on nutrient digestibility and bone ash in White Leghorn laying hens fed corn-soybean meal-based diets. Poultry Science, 88(6), 1191-8. DOI: 10.3382/ps.2008-00233

Hurieva, A.H., Semerak, Ya.V., & Anatskyi, A.S. (2016). Analysis of the application efficiency of the enzyme preparation Ladozim Proxy in the poultry industry. Visnyk Dnipropetrovskoho universytetu. Biolohiia, medytsyna, 7(2), 101-105. DOI: 10.15421/021618

Khan, S. A., Chaudhry, H. R., Butt, Y. S., Jameel, T., & Ahmad, F. (2013). The effect of phytase enzyme on the performance of broiler flock (A review). Poultry Science Journal, 1(2), 117-125. DOI: 10.22069/PSJ.2013.1478

Kohl, K. D., Ciminari, M. E., Chediack, J. G., Leafloor, J. O., Karasov, W. H., McWilliams, S. R., & Caviedes-Vidal, E. (2017). Modulation of digestive enzyme activities in the avian digestive tract in relation to diet composition and quality. Journal of Comparative Physiology B, 187(2), 339-351. DOI: 10.1007/s00360-016-1037-6

Lee, K.W., Choi, Y.I., Moon, E.J., Oh, S.T., Lee, H.H., Kang, C.W., & An, B.K. (2014). Evaluation of Dietary Multiple Enzyme Preparation (Natuzyme) in Laying Hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 27(12), 1749-1754. DOI: 10.5713/ajas.2014.14294

Lillehoj, H. S., & Lee, K. W. (2012). Immune modulation of innate immunity as alternatives-to-antibiotics strategies to mitigate the use of drugs in poultry production. Poultry Science, 91, 1286-1291. DOI: 10.3382/ps.2012-02374

Metzler-Zebeli, B. U., Vahjen, W., Baumgärtel, T., Rodehutscord, M., & Mosenthin, R. (2010). Ileal microbiota of growing pigs fed different dietary calcium phosphate levels and phytase content and subjected to ileal pectin infusion. Journal of Animal Science, 88(1), 147-58. DOI: 10.2527/jas.2008-1560

Muszyński, S., Tomaszewska, E., Kwiecień, M., Dobrowolski, P., & Tomczyk, A. (2018). Effect of Dietary Phytase Supplementation on Bone and Hyaline Cartilage Development of Broilers Fed with Organically Complexed Copper in a Cu-Deficient Diet. Biological Trace Element Research, 182(2), 339-353. DOI: 10.1007/s12011-017-1092-1

Ptak, A., Bedford, M. R., Świątkiewicz, S., Żyła, K., & Józefiak, D. (2015). Phytase Modulates Ileal Microbiota and Enhances Growth Performance of the Broiler Chickens. PLoS One, 10(3): e0119770. DOI: 10.1371/journal.pone.0119770

Razdan, K., Parihar, J., & Bajaj, B. K., (2012). Isolation and characterization of a lipolytic and phytase producing probiotic for potential application in poultry feed. Online Journal of Animal and Feed Research, 2(4), 369-377. DOI:10.3109/10242422.2015.1083014

Sahin, O., Zhang, Q., Meitzler, J. C., Harr, B. S., Morishita, T. Y., & Mohan, R. (2001). Prevalence, antigenic specificity, and bactericidal activity of poultry anti-Campylobacter maternal antibodies. Applied Environmental Microbiology, 67(9), 3951-7. DOI: 10.1128/aem.67.9.3951-3957.2001

Tallentire, C. W., Leinonen, I., Kyriazakis, I. (2018). Artificial selection for improved energy efficiency is reaching its limits in broiler chickens. Scientific Reports, 8(1), 1168. DOI: 10.1038/s41598-018-19231-2

Van der Klis, J. D., Versteegh, H. A., Simons, P. C., & Kies, A. K. (1997). The efficacy of phytase in corn-soybean meal-based diets for laying hens. Poultry Science, 76(11), 1535-42. DOI: 10.1093/ps/76.11.1535

Yacoubi, N., Saulnier, L., Bonnin, E., Devillard, E., Eeckhaut, V., Rhayat, L., Ducatelle, R., & Van Immerseel F. (2018). Short-chain arabinoxylans prepared from enzymatically treated wheat grain exert prebiotic effects during the broiler starter period. Poultry Science, 97(2), 412-424. DOI: 10.3382/ps/pex297

Yegani, M., & Korver, D.R. (2013). Effects of corn source and exogenous enzymes on growth performance and nutrient digestibility in broiler chickens. Poultry Science, 92(5), 1208-20. DOI: 10.3382/ps.2012-02390

Yuan, L., Wang, M., Zhang, X., & Wang, Z. (2017). Effects of protease and non-starch polysaccharide enzyme on performance, digestive function, activity and gene expression of endogenous enzyme of broilers. PLoS One, 12(3):e0173941. DOI: 10.1371/journal.pone.0173941

Zyla, K., Mika, M., Duliński, R., Swiatkiewicz, S., Koreleski, J., Pustkowiak, H., & Piironen, J. (2012). Effects of inositol, inositol-generating phytase B applied alone, and in combination with 6-phytase A to phosphorus-deficient diets on laying performance eggshell quality, yolk cholesterol, and fatty acid deposition in laying hens. Poultry Science, 91(8), 1915-27. DOI: 10.3382/ps.2012-02198

Переглядів анотації: 192
Завантажень PDF: 78
Опубліковано
2020-05-20
Як цитувати
Kushch, L., Matsenko, Y., Ihnatieva, T., & Buchkovskiy, D. (2020). Продуктивність і стан неспецифічної резистентності курей батьківського стада за використання в раціоні препарату «Ровабіо». Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування, (5), 76-80. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.14