Вплив породи дюрок на якість м’яса свиней різних генотипів

  • B. P. Kovalenko Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-2700-9713
  • O. B. Shevchenko Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-6747-5487
Ключові слова: свині, генотип, велика біла, дюрок, musculus longissimus dorsi, хімічний склад, фізичні властивості

Анотація

Проводилися дослідження основних показників хімічного складу та фізичних властивостей найдовшого м’яза спини свиней різних генотипів при схрещуванні великої білої та дюрок порід.

Встановлено, що схрещування великої білої та дюрок порід привело до збільшення внутрішньом’язового жиру у помісних тварин не залежно від частки крові породи дюрок. Збільшення «частки крові» за породою дюрок від ½ до ¾ у порівнянні з чистопородними однолітками великої білої породи не вплинуло на розмір площі як загальної, так і м’ясної та вологої плями.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Adamyk, V., Chernobai, L., & Adamyk, O. (2019). Problemy i perspektyvy rozvytku svynarstva v Ukraini u konteksti vplyvu na dobrobut naselennia. Visnyk Ternopilskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu, 3, 22–34 DOI: 10.35774/visnyk2019.03.022. [in Ukrainian]

Birta, H. O., Burhu, Yu. H., Kainash, A. P., & Ofilenko, N. O. (2017). Biolohichni vlastyvosti miasa svynei riznykh porid za aminokyslotnym skladom. Biolohiia tvaryn, 19(1), 24-28. DOI: 10.15407/animbiol19.01.024. [in Ukrainian]

Chen, J., Han, J. H., Guan, W. T., Chen, F., Wang, C. X., Zhang, Y. Z., & Lin, G. (2016). Selenium and vitamin E in sow diets: II. Effect on selenium status and antioxidant status of the progeny. Animal Feed Science and Technology, 221, 101-110. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2016.08.021

Chen, J., Han, J. H., Guan, W. T., Chen, F., Wang, C. X., Zhang, Y. Z., & Lin, G. (2016). Selenium and vitamin E in sow diets: I. Effect on antioxidant status and reproductive performance in multiparous sows. Animal Feed Science and Technology, 221, 111-123. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2016.08.022

Cherny, M. V., Shchepetilnikov, Y. O., Mytrofanov, O. V., & Machula, O. S. (2019). The influece of different microclimate conditions on productive indices and safety of pigs. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, 4, 168-173. DOI: 10.31890/vttp.2019.04.31. [in Ukrainian]

Garbazhij, K. S. (2019). Investigation of the reproductive functions of the sows during chlorella feeding. Veterinary science, technologies of animal husbandry and nature management, 3, 76-82. DOI: 10.31890/vttp.2019.03.12. [in Ukrainian]

Hryshyna, L. P., & Krasnoshchok, O. O. (2019). Miasni yakosti chystoporodnoho, pomisnoho i hibrydnoho molodniaku svynei riznoi intensyvnosti rostu. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 3, 98-106. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-3(103)-12. [in Ukrainian]

Ivanchenko, M. M., & Babaev, A. Y. (2019). Use of modern information technologies in pigs reproduction. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, 4, 74-79. DOI: 10.31890/vttp.2019.04.15. [in Ukrainian]

Jooa, S. T., Kimb, G. D., Hwanga, Y. H., & Ryub, Y. C. (2013). Control of fresh meat quality through manipulation of muscle fiber characteristics. Meat Science, 95, 828–836. DOI: 10.1016/j.meatsci.2013.04.044

Kit, A. A., Mykhailiutenko, S. M., Kruchynenko, O. V., Yevstafieva, V. O., & Melnychuk, V. V. (2018). Deiaki pokaznyky yakosti ta bezpechnosti miasa ta miasoproduktiv. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 4, 158-162. DOI: 10.31210/visnyk2018.04.24.[in Ukrainian]

Kovalenko, B. P., & Shevchenko, O. B. (2019). Assessment of quality of pigs meat of different genotypes using pure breeding and crossing. Veterinary science, technologies of animal husbandry and nature management, 3, 201-206. DOI: 10.31890/vttp.2019.03.27 [in Ukrainian]

Kramarenko, S. S., Kramarenko, O. S., Luhovyi, S. I., Lykhach, A. V., & Lykhach, V. Ia. (2019). Analiz Holovnykh Komponent (RSA) oznak vidtvorennia svynomatok velykoi biloi porody. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 2, 75-81. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-2(102)-11. [in Ukrainian]

Kravets, I. V. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku vyrobnytstva svynyny v Ukraini ta sviti. Efektyvna ekonomika, 10. DOI:10.32702/2307-2105-2018.10.68. [in Ukrainian]

Kysh, L. (2020). Agricultural products marketing in the external market conditions, Agrosvit, 2. 69–76. DOI: 10.32702/2306-6792.2020.2.69. [in Ukrainian]

Mazurenko, O.V. (2008). Prodovolcha bezpeka ta potochna sytuatsiia z pozytsii vyrobnytstva ta spozhyvannia miasa. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 70, 105-111. [in Ukrainian]

Merkur'eva, E. K. (1970). Biometrija v selekcii i genetike sel'skohozjajstvennyh zhivotnyh. Moskva, Kolos. [in Russian]

Sevi, A., Marino, R., Lorenzo, J. M., Picard, B., & Pereira, A. S. C. (2016). Strategies to improve meat quality and safety. The Scientific Wordl Jornal, 1. DOI: 10.1155/2016/9523621

Shelton, N. W., Dritz, S. S., Nelssen, J. L., Tokach, M. D., Goodband, R. D., DeRouchey, J. M., & Mahan, D. C. (2014). Effects of dietary vitamin E concentration and source on sow, milk, and pig concentrations of α-tocopherol. Journal of animal science, 92(10), 4547-4556. DOI: 10.2527/jas.2014-7311

Shostya, A. M., Stupar, I. I., Usenko, S. O., Bondarenko, O. M., Tsybenko, V. G., Chuhlib, E. V., & Slynko, V. G. (2019). Reproductive qualities of gilts of different breeds. Veterinary science, technologies of animal husbandry and nature management, 3, 230-236. DOI: 10.31890/vttp.2019.03.31. [in Ukrainian]

Surai, P. F., & Fisinin, V. I. (2016). Selenium in sow nutrition. Animal Feed Science and Technology, 211, 18-30. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2015.11.006


Переглядів анотації: 1039
Завантажень PDF: 565
Опубліковано
2020-05-20