Вплив різних умов мікроклімату на продуктивні показники та збереженість свиней

  • M. V. Cherny Харківська державна зооветеринарна академія https://orcid.org/0000-0003-3634-2072
  • Y. O. Shchepetilnikov Харківська державна зооветеринарна академія https://orcid.org/0000-0001-7275-0079
  • O. V. Mytrofanov Харківська державна зооветеринарна академія https://orcid.org/0000-0001-5430-4673
  • O. S. Machula Харківська державна зооветеринарна академія
Ключові слова: мікроклімат, поросята, продуктивність, резистентність, збереженість

Анотація

В статті розглядається вплив мікроклімату на продуктивні показники, резистентність та збереженість свиней. Показово, що поросята, які утримуються у некомфортних умовах вирощування, відстають у розвитку за живою вагою на 16,5% (р≤ 0,05), середньодобовими приростами – на 27,3%, серед них реєструється на 9,4% більше мінус-варіантів, а збереженість не перевищує 80,6%. Низькі температури повітря мають інгібуючу дію на становлення клітинних і гуморальних факторів неспецифічної природної резистентності організму.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Chеrniy, N. V., Matsenko, E. V., Shchepetilnikov, Yu. A., Maslak, Yu. V., Machula, O. S., Furda, I. V. … Gutyj, B. V. (2018). Influence of the supplement «Press-Acid» on protein-mineral metabolism and resistance of piglets. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 20(83), 320-324. do:10.15421/nvlvet8364. (in Ukrainian).

Danchuk, O.V., Karpovskyі, V. I., Trokoz, V. О., & Postoі, R. V. (2017). Regulation mechanisms of cortisol level in pigs’ blood serum under stress. Fiziologichnyi Zhur-nal, 63(6), 60–65. doi: 10.15407/fz63.06.060. (in Ukrainian).

Einarsson, S., Brandt, Y., Lundeheim, N., & Madej, A. (2008). Stress and its influence on reproduction in pigs: a review. Acta VeterinariaScandinavica, 50(48), 1–8. doi: 10.1186/1751-0147-50-48.

Ferreira, J. B., Grgic, H., Friendship, R., Nagy, É., & Poljak, Z. (2018). Influence of microclimate conditions on the cumulative exposure of nursery pigs to swine influenza A viruses. Transboudary and emerging diseases, 65(1), 145-154. doi:10.1111/tbed.12701.

Jacela, J. Y., De Rouchey, J. M., Tokach, M. D., Goodband, R. D., Nelssen, J. L. Renter, D. G., & Dritz, S. S. (2010). Feed additives for swine: Fact sheets – prebiotics and probiotics, and phytogenics. J. Swine Health Prod., 18(3), 132–136. Retrieved from http://hdl.handle.net/2097/15567.

Jayaraman, B., & Nyachoti, C. M. (2017). Husbandry practices and gut health outcomes in weaned piglets: A review. Animal Nu-trition, 3(3), 205–211. doi: 10.1016/j.aninu.2017.06.002.

Kiczorowska, B., Samolinska, W., & Al-Yasiry, A.R.M. (2017). The natural feed additives as immunostimulants in monogastric animal nutrition – a review. Ann. Anim. Sci., 17(3), 605–625. doi: 10.1515/aoas-2016-0076.

Kommera, S. K., Mateo, R. D., Neher, F. J., & Kim, S. W. (2006). Phytobiotics and Organic Acids As Potential Alternatives to the Use of Antibiotics in Nursery Pig Diets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 19(12), 1784–1789. doi: 10.5713/ajas.2006.1784.

Kramarenko, S., Lugovoy, S., Lykhach, A., Kramarenko, A., Lykhach, V., & Slobodianyk, A. (2019). Effect of genetic and non-genetic factors on the reproduction traits in Ukrainian Meat sows. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 21(90), 3-8. doi : 10.32718/nvlvet-a9001.

Lukashchuk, B., Slivinska, L., &Shcherbatyy, A. (2018). Effectiveness of phytobiotic for prophylactic non-contagious gastrointestinal diseases in suckling piglets. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 1(1), 30-34. doi : 10.32718/ujvas1-1.05.

Ma, S., Ma, M., Mu, C., Yu, K., & Zhu, W. (2015). Comparisons of blood biochemical parameters, digestive enzyme activities and volatile fatty acid profile between Meishan and Yorkshire piglets. Animal Nutrition, 1(4), 289–29. doi : 10.1016/j.aninu.2015.12.002.

Machula, O. S., Chornyy, M. V., & Shchepetil′nikov, Yu. O. (2017). Rezystentnist′ iproduktyvniyakostiporosyat pry vykorystannipreparativ RBS ta imunolak. Biolohichni aspekty tehnolohiy tvarynnytstva I vyrobnytstva produktsiyi: mat. IV mizhnarodnoyinaukovo-praktychnoyikonferentsiyi, 5–14. (in Ukrainian).

Pluske, J. R., Turpin, D. L., & Kim, J. C. (2018). Gastrointestinal tract (gut) health in the young pig. Animal Nutrition, 4(2), 187–196. doi : 10.1016/j.aninu.2017.12.004.

Prunier, A., de Braganca, M. M., & Le Dividich, J. (1997). Influence of high ambient temperature on performance of reproductive sows. Livestock Production Science, 52(2), 123–133. doi: 10.1016/S0301-6226(97)00137-1.

Schwarz, T., Nowicki, J., &Tuz, R. (2009). Reproductive performance of Polish Large White sows in intensive production: effect of parity and season. Annals of Animal Science, 9(3), 268–277. doi: 10.31521/2313-092X/2019-2(102)-11.

Solà-Oriol, D., & Gasa, J. (2017). Feeding strategies in pig produc-tion: Sows and their piglets. Animal Feed Science and Tech-nology, 233, 34–52. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2016.07.018.

Todoriuk, V. B., Gutyj, B. V., Khomyk, R. I., & Vasiv, R. O. (2016). Influence of ferrovet 7.5% and ferosel T on the concentration of mineral substances in the blood serum of piglets suffering from Iron deficit anemia. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 18, 3(71), 139–143. doi: 10.15421/nvlvet7131.

Trckova, M., Prikrylova, Vondruskova, H., Zraly, Z., Sramkova, Zajacova, Z., Kummer, V., & Alexa, P. (2014). The effect of dietary bentonite on post-weaning diarrhoea, growth performance and blood parameters of weaned piglets. Applied Clay Science, 90, 35–42. doi: 10.1016/j.clay.2013.11.009.

Vlizlo, V. V., Fedorchuk R. S., Ratych I. B. et al. (2012). Laboratornimetodydoslidzhen’ u biologii’, tvarynnyctvi ta veterynarnijmedycyni: dovidnyk. L’viv : SPOLOM. (in Ukrainian).

Zaleski, H. M., & Hacker, R. R. (1993). Effect of oxygen and neostigmine on stillbirth and pig viability. Journal of Animal Science. 71(2), 298–305. doi: 10.2527/1993.712298x.

Zhu, L., Wang, G., Dong, B., Peng, C. C., & Gong, L. M. (2016). Effects of sweetener neotame on diet preference, performance and hematological and biochemical parameters of weaned pig-lets. Animal Feed Science and Technology, 214, 86–94. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2016.02.013.


Переглядів анотації: 34
Завантажень PDF: 29
Опубліковано
2019-11-15