Вплив температури на літичну активність бактеріофагу Phage SAvB14, специфічного щодо Staphylococcus aureus variant bovis

  • Y. V. Horiuk Подільський державний аграрно-технічний університет, м. Кам'янець-Подільський https://orcid.org/0000-0002-7162-8992
  • M. D. Kukhtyn Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя https://orcid.org/0000-0002-0195-0767
  • V. V. Horiuk Подільський державний аграрно-технічний університет, м. Кам'янець-Подільський https://orcid.org/0000-0002-1633-7287
  • V. P. Mizyk Подільський державний аграрно-технічний університет, м. Кам'янець-Подільський https://orcid.org/0000-0001-8962-8459
Ключові слова: бактеріофаг Phage SAvB14, Staphylococcus aureus, вплив температури

Анотація

В статті наведено результати дослідження впливу температури на літичну активність бактеріофагу Phage SAvB14, специфічного щодо Staphylococcus aureus variant bovis. Встановлено, що бактеріофаг Phage SAvB14 частково втрачає свою активність за температури вище 45 °C, що є важливим показником при виготовленні фагового препарату. Найбільш оптимальною температурою для зберігання фагу Phage SAvB14 є 4 - 8 °С.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Ackermann, H. W., Tremblay, D., & Moineau, S. (2004). Long-term bacteriophage preservation. WFCC Newsletter, 38(1), 35-40.

Altamirano, F. L. G., & Barr, J. J. (2019). Phage therapy in the postantibiotic era. Clinical microbiology reviews, 32(2), e00066-18. doi: 10.1128/CMR.00066-18.

Fortuna, M. A., Barbour, M. A., Zaman, L., Hall, A. R., Buckling, A., & Bascompte, J. (2019). Coevolutionary dynamics shape the structure of bacteria‐phage infection networks. Evolution, 73(5), 1001-1011. doi: 10.1111/evo.13731.

Horiuk, Y. V. (2018). Fagotherapy of cows mastitis as an alternative to antibiotics in the system of obtaining environmentally safe milk. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 20(88), 42-47. doi: 10.32718/nvlvet8807.

Horiuk, Y. V. (2019). Lytic Activity of Staphylococcal Bacteriophage on Different Biotypes of Staphylococcus aureus. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 21(94), 115-120. doi: 10.32718/nvlvet9421.

Housby, J. N., & Mann, N. H. (2009). Phage therapy. Drug discovery today, 14(11-12), 536-540. doi: 10.1016/j.drudis.2009.03.006Get rights and content.

Jończyk, E., Kłak, M., Międzybrodzki, R., & Górski, A. (2011). The influence of external factors on bacteriophages. Folia microbiologica, 56(3), 191-200. doi: 10.1007/s12223-011-0039-8.

Kadowaki, K. I., Shibata, T., Takeuchi, K., Himeno, M., Sakai, H., & Komano, T. (1987). Identification of a temperature-resistant bacteriophage φX174 mutant. Journal of general virology, 68(9), 2443-2447. doi: 10.1099/0022-1317-68-9-2443.

Kortright, K. E., Chan, B. K., Koff, J. L., & Turner, P. E. (2019). Phage therapy: a renewed approach to combat antibiotic-resistant bacteria. Cell host & microbe, 25(2), 219-232. doi: 10.1016/j.chom.2019.01.014.

Kukhtyn, M. D., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., Yaroshenko, T. Y., Vichko, O. I., & Pokotylo, O. S. (2017). Biotype characterization of Staphylococcus aureus isolated from milk and dairy products of private production in the western regions of Ukraine. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 8(3), 384–388. doi: 10.15421/021759.

Merabishvili, M., Pirnay, J. P., Verbeken, G., Chanishvili, N., Tediashvili, M., Lashkhi, N. & Lavigne, R. (2009). Quality-controlled small-scale production of a well-defined bacteriophage cocktail for use in human clinical trials. PloS one, 4(3), e4944. doi: 10.1371/journal.pone.0004944.

Mullan, W. M. A. (2001). Isolation and purification of bacteriophages. [On-line]. Retrieved from: https://www.dairyscience.info/index.php/isolation-and-purification-of-bacteriophages.html.

Olson, M. R., Axler, R. P., & Hicks, R. E. (2004). Effects of freezing and storage temperature on MS2 viability. Journal of virological methods, 122(2), 147-152. doi: 10.1016/j.jviromet.2004.08.010.

Wang, A., Cheng, N., Liou, Y., & Lin, K. (2001). Inactivation of bacteriophage by microwave irradiation. J. Exp. Microbiol. Immunol, 1, 9-18.

Warren, J. C., & Hatch, M. T. (1969). Survival of T3 coliphage in varied extracellular environments. I. Viability of the coliphage during storage and in aerosols. Applied and Environmental Microbiology, 17(2), 256-261.

Yamaki, S., Omachi, T., Kawai, Y., & Yamazaki, K. (2014). Characterization of a novel Morganella morganii bacteriophage FSP1 isolated from river water. FEMS microbiology letters, 359(2), 166-172. doi: 10.1111/1574-6968.12560.

Yoon, S. S., Barrangou-Poueys, R., Breidt, F., Klaenhammer, T. R., & Fleming, H. P. (2002). Isolation and characterization of bacteriophages from fermenting sauerkraut. Applied and Environmental Microbiology, 68(2), 973-976. doi: 10.1128/AEM.68.2.973-976.2002.


Переглядів анотації: 1144
Завантажень PDF: 937
Опубліковано
2019-11-15