Оцінка якості м’яса свиней різних генотипів при чистопородному розведенні та схрещуванні

  • B. P. Kovalenko Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-2700-9713
  • O. B. Shevchenko Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-6747-5487
Ключові слова: свині, генотип, велика біла, ландрас, musculus longissimus dorsi, хімічний склад, фізичні властивості

Анотація

Проводилися дослідження основних показників хімічного складу та фізичних властивостей найдовшого м’яза спини свиней різних генотипів при чистопородному розведенні та схрещуванні.

Встановлено, що схрещування великої білої та ландрас порід привело до збільшення внутрішньом’язового жиру у помісних тварин незалежно від «частки крові» породи ландрас. Існує тенденція до збільшення білково-якісного показника, вологоутримуючої здатності та значення рН найдовшого м’яза спини у свиней породи ландрас та помісей з «часткою крові» за породою ландрас від ½ та ¾.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Berezovskyi, M.D. (1980). Deiaki fizyko-khimichni pokaznyky yakostei miasa pry chystoporodnomu rozvedenni svynei. Svynarstvo, 32, 17-20 (in Ukrainian).

GOST 23042-85. Mjaso i mjasnye produkty. Metody opredelenija zhira (in Russian).

GOST 25011-81. Mjaso i mjasnye produkty. Metody opredelenija belka (in Russian).

GOST 7269-79 Mjaso. Metody otbora obrazcov i organolepticheskie metody opredelenija svezhesti (in Russian).

GOST 9793-74 Produkty mjasnye. Metody opredelenija vlagi (in Russian).

Iakubchak, O. M., & Kravchuk, V. V. (2008). Porivnialna otsinka metodiv doslidzhennia yakosti miasa. Naukovi dopovidi NAU, 2. Retrieved from http://nd.nubip.edu.ua/2008-2/08yomgrm.pdf (in Ukrainian).

Kolisnyk, H. M. (2015). Prodovolcha bezpeka Ukrainy ta osoblyvosti yii rozvytku. Sotsialno-ekonomichni problemy suchasnoho periodu Ukrainy, 5(115), 72-76 (in Ukrainian).

Kysh, L.M. (2018). Prodovolcha bezpeka ukrainy: aktualni pytannia yakosti ta dostupnosti produktiv kharchuvannia. Prychornomorski ekonomichni studii, 27, 59-63 (in Ukrainian).

Lozhkina, O. V., Marchuk, O. T., Teplykh, N. I., Mezhenska, N. I., & Kalynovska, I. H. (2013). Mikrostrukturnyi metod vyznachennia skladnykiv hotovoi produktsii iz miasnoi syrovyny. Veterynarni nauky, 155, 79-85 (in Ukrainian).

Mazurenko, O. V. (2008). Prodovolcha bezpeka ta potochna sytuatsiia z pozytsii vyrobnytstva ta spozhyvannia miasa. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 70, 105-111 (in Ukrainian).

Merkur'eva, E. K. (1970). Biometrija v selekcii i genetike sel'skohozjajstvennyh zhivotnyh. Moscow: Kolos (in Russian).

Nemchenko V. V. (2012). Prodovolcha bezpeka Ukrainy. Zbirnyk naukovykh prats VNAU. 4, 2, 179-183 (in Ukrainian).

Novhorodska, N. V. (2014). Otsinka yakosti svynyny. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Hzhytskoho, 16(2), 305-309 (in Ukrainian).

Plohinskij N. A. (1970). Biometrija. 2-e izdanie. Moscow: izdatel'stvo Moskovskogo universiteta (in Russian).

Pokhodylo, Ye., & Vikovych, O. (2014). Kontrol svizhosti miasa za parametramy imitansu. Standartyzatsiia, sertyfikatsiia, yakist,1, 45-48 (in Ukrainian).

Smoliar, V. I. (2005). Kharchova ekspertyza. Kyiv: Zdorov`ia (in Ukrainian).

Svynous, I. V. (2013). Shchodo problemy prodovolchoi bezpeky u konteksti zminy umov hospodariuvannia. Innovatsiina ekonomika, 3, 206-209 (in Ukrainian).

Syrokhman, I. T., & Rasytiuk, Т. М. (2004). Tovaroznavstvo miasa ta miasotovariv. Kyiv: TsUL (in Ukrainian).

Zahrebelnyi, V. O., Yakubchak, O. M., & Derkach I. M. (2012). Porivnialna kharakterystyka suchasnykh metodiv vidboru prob iz tush tvaryn. Biolohiia tvaryn,14(1–2), 654-659 (in Ukrainian).

Zbarskyi, V. K. (2015). Analiz orhanizatsiino-pravovoho zabezpechennia rynku miasa v Ukraini. Retrieved from https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/ bitstream/lib/4332/1/ (in Ukrainian).


Переглядів анотації: 99
Завантажень PDF: 94
Опубліковано
2019-05-15