Виробництво кремованого меду з меду натурального різного ботанічного походження

  • H. L. Lysenko Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-7481-5742
  • V. G. Prudnikov Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0001-9318-2015
  • A. L. Leppa Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0003-4758-8027
  • I. M. Heyda Харківська державна зооветеринарна академія, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0001-9580-0999
  • K. D. Buchkovska Національний університет біоресурсів і природокористування https://orcid.org/0000-0001-6013-5650
Ключові слова: мед натуральний, крем-мед, ботанічне походження, технологічний цикл, збивання

Анотація

В науковій статі наведено дані з виробництва крем-меду із меду натурального різного ботанічного походження. Встановлено, що термін виробництва кремованого меду залежить від виду меду. Результати досліджень свідчать, що липовий мед збивається швидше, ніж мед з соняшнику та різнотрав’я, але більше насичується повітрям.

Посилання

Alvarez-Suarez, J. M., Gasparrini, M., Forbes-Hernández, T. Y., Mazzoni, L., & Giampieri, F. (2014). The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. Foods, 3, 420-432. doi: 10.3390/foods3030420.

Aumeeruddy, M. Z., Aumeeruddy-Elalfi, Z., Neetoo, H., Zengin, G., Blom van Staden, A., Fibrich, B., … Mahomoodally, F. (2019). Pharmacological activities, chemical profile and physicochemical properties of raw and commercial honey. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 18, 101005. doi.org/10.1016/j.bcab.2019.01.043.

Badolato, M., Carullo, G., Cione, E., Aiello, F., & Caroleo, M.C. (2017). From the hive: Honey, a novel weapon against cancer. European Journal of Medicinal Chemistry, 142, 290-299. doi.org/10.1016/j.ejmech.2017.07.064.

Bakier, S. (2017). Rheological Properties of Honey in a Liquid and Crystallized State. Intech Retrieved from: https://www.intechopen.com/books/honey-analysis. doi: 10.5772/67035.

Bhandari, B., D'Arcy, B., & Kelly, C. (1999). Rheology and crystallization kinetics of honey: Present status. International Journal of Food Properties, 2(3), 217-226. doi: 10.1080/10942919909524606.

Costa, L. C. V., Kaspchak, Е.,Queiroz, М. В., Almeida, М. М. D., Quast, Е., & Quast, L. B. (2015). Influence of temperature and homogenization on honey crystallization. Brazilian Journal of Food Technology, 18, 155-161. doi.org/10.1590/1981-6723.7314.

Dettori, A., Tappi, S., Piana, L., Rosa, M. D., & Rocculi, P. (2108). Kinetic of induced honey crystallization and related evolution of structural and physical properties. LWT, 95, 333-338. doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.092.

El Sohaimy, S. A., Masry, S. H. D., & Shehata, M. G. (2015). Physicochemical characteristics of honey from different origins. Annals of Agricultural Sciences, 60, 279-287. doi.org/10.1016/j.aoas.2015.10.015.

Eshete, Y., & Eshete, T. (2019). A Review on the Effect of Processing Temperature and Time duration on Commercial Honey Quality. Madridge J Food Technol., 4 (1), 159-163. doi: 10.18689/mjft-1000124.

Gleiter, R.A., Horn, H., & Isengard, H.-D. (2006). Influence of type and state of crystallization on the water activity of honey. Food Chemistry, 96, 441-445. doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.03.051.

Hamdan, K. (2010). Crystallization of Honey. Bee World, 87, 71-74. doi.org/10.1080/0005772X.2010.11417371.

Hossen, Md.S., Yousuf Ali, Md., Jahurul, M.H.A., Abdel-Daim, M.M., Gan, S.H., & Khalil, Md.I. (2017). Beneficial roles of honey polyphenols against some human degenerative diseases: A review. Pharmacological Reports, 69, 1194-1205. doi.org/10.1016/j.pharep.2017.07.002.

Jimenez-Ross, G. What is Creamed Honey?. Elden foods. 28.04.2018 Web. 17.03.2019 Retrieved from: https://www.eldenfoods.com/blog/what-is-creamed-honey.

Karasu, S., Toker, O.S., Yilmaz, M.T., Karaman, S., & Dertli, E. (2015). Thermal loop test to determine structural changes and thermal stability of creamed honey: Rheological characterization. Journal of Food Engineering, 150, 90-98. doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.10.004.

Khan, S.U., Anjum, S.I., Rahman, K., Ansari, M.J., Khan, W.U., Kamal, S., Khattak, B., Muhammad, A., & Khan, H.U. (2018). Honey: Single food stuff comprises many drugs. Saudi Journal of Biological Sciences, 25, 320-325. doi.org/10.1016/j.sjbs.2017.08.004.

Krem-med ili vzbity`j med – chto e`to takoe i kak ego proizvodyat?. Behoneybee. 13.01.2019 Web. 18.02.2019 Retrieved from https://behoneybee.ru/med/vidy/vzbityj-krem-med.html (in Russian).

Lysenko, H.L., Fediaiev, V.A., & Leppa, A.L. (2012). Otsinka yakosti medu naturalnoho, vyroblenoho v riznykh rehionakh Ukrainy. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny, 23, 149-154 (in Ukraine).

Manikis, I., & Thrasivoulou, A. (2001). The relation of physico-chemical characteristics of honey and the crystallization sensitive parameters. Apiacta, 36, 106–112.

Med naturalnyi. Tekhnіchnі umovy. DSTU 4497:2005. (01.01.2007) Kyiv: Derzhspozhyvstandart (National Standard of Ukraine).

Meo, S.A., Al-Asiri, S.A., Mahesar, A.L., & Ansari, M.J. (2017). Role of honey in modern medicine. Saudi Journal of Biological Sciences, 24, 975-978. doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.010.

Oryan, A., Alemzadeh, E., & Moshiri, A. (2016). Biological properties and therapeutic activities of honey in wound healing: A narrative review and meta-analysis. Journal of Tissue Viability, 25, 98-118. doi.org/10.1016/j.jtv.2015.12.002.

Ramsay, E.I., Rao, S., Madathil, L., Hegde, S.K., Baliga-Rao, M.P., George, T., & Baliga, M.S. (2019). Honey in oral health and care: A mini review. Journal of Oral Biosciences, 61, 32-36. Retrieved from https://www.unboundmedicine.com/ .

Seraglio, S.K.T., Silva, B., Bergamo, G., Brugnerotto, P., Gonzaga, L.V., Fett, R., & Costa, A.C.O. (2019). An overview of physicochemical characteristics and health-promoting properties of honeydew honey. Food Research International, 119, 44-66. doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.028.

Silva, P.M., Gauche, C., Gonzaga, L.V., Costa, A.C.O., & Fett, R. (2016). Honey: Chemical composition, stability and authenticity. Food Chemistry, 196, 309-323. doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.09.051.

Опубліковано
2019-05-15