Оцінка відповідності законодавству зразків меду натурального різного ботанічного походження
Анотація
За результатами дослідження встановлено, що всі досліджувані зразки меду відповідали вимогам чинного ДСТУ 4497:2005 Мед натуральний. Технічні умови, окрім зразків гречаного меду, в яких масова частка сахарози становила 6,44±0,12 %, що на 1,07 % та на 2,9 % вище ніж за вимогами чинного стандарту щодо меду 1 та вищого ґатунку, відповідно. Із досліджуваних зразків меду різного ботанічного походження вищому ґатунку відповідали зразки меду з різнотрав’я.
Завантаження
Посилання
Burka, A. (2018). Obsiahy torhivli medom za ostanni piat rokiv zrosly. Agronews. Retreieved from https://agronews.ua/node/91921 (in Ukrainian).
Ponomarev, A. (2006). Kontrol kachestva meda v myrovom pchelovodstve. Bdzhilnytstvo, 7, 60–63. (in Ukrainian).
Pyslar, H. V. (2012). Yakist produktsii bdzhilnytstva: svitovyi dosvid ta vitchyzniana praktyka. Zhurnal ZhNAU, 2, 296–307 (in Ukrainian).
Dyrektyva Rady YeS 2001/110 vid 20 hrudnia 2001 r. «Stosovno medu». (2012). Official Journal of the European Communities, 10, 47–52.
Rehlament Yevropeiskoho parlamentu i Rady (178/2002/ES) vid 28 sichnia 2002 roku: shchodo vstanovlennia zahalnykh pryntsypiv ta vymoh zakonodavstva pro kharchovi produkty, zasnuvannia Yevropeiskoho orhanu kharchovoi bezpeky i vstanovlennia protsedur u sferi bezpeky kharchovykh produktiv. Retreieved from http://www.icqc.eu/userfiles/File/178_2002.pdf.
Rehlament (IeS) Yevropeiskoho Parlamentu i Rady (№ 853/2004) vid 29 kvitnia 2004 roku : pro vstanovlennia konkretnykh hihiienichnykh pravyl dlia kharchovykh produktiv tvarynnoho pokhodzhennia. Retreieved from http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994_a99 .
Rehlament (IeS) Yevropeiskoho Parlamentu i Rady (№ 854/2004) vid 29 kvitnia 2004 roku: pro vstanovlennia konkretnykh pravyl orhanizatsii ofitsiinoho kontroliu produktiv tvarynnoho pokhodzhennia, pryznachenykh dlia spozhyvannia liudynoiu. Retreieved from http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994_a67 .
Dyrektyva Rady 96/23/IeS vid 29 kvitnia 1996 r. Pro zakhody dlia monitorynhu deiakykh rechovyn ta yikhnikh zalyshkiv u zhyvykh tvarynakh i produktakh tvarynnoho pokhodzhennia ta skasuvannia Dyrektyv 85/358/IeES i 86/469/IeES ta Rishen 89/187/IeES i 91/664/IeES. Retreieved from http://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/laws/eu/96-23.pdf.
Demchenko, N. (2014). Funduk – nadrannii produktyvnyi pylkonos. Pasika, 3, 4–6.
Adamchuk, L. (2014). Kharakterystyka soniashnykovoho medu riznykh rehioniv Ukrainy. Kharchova promyslovist ahropromyslovoho kompleksu, 6, 34–39 (in Ukrainian).
Brovarskyi, V. D., Losiev, O. M., & Holovetskyi, I. I. (2011). Yakist riznykh sortiv bdzholynoho medu torhovoi merezhi m. Kyieva. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii. S.Z. Hzhytskoho: Zb. nauk prats, 13, 2(48), 330–335 (in Ukrainian).
Med naturalnyi : DSTU 4497: 2005. – [Chynnyi vid 2007-01-01]. (2007). Kyiv.: Derzhspozhyvstandart of Ukraine (in Ukrainian).
Aubert, S. & Gonnet, M. (1983). Mesure de la couleur des miels. Apidologie, 14, 105–118.
Gonzalez-Miret, M. L., Terrab, A., Hernanz, D., Fernandez-Recamales, M. A., & Heredia, F. J. (2005). Multivariate correlation between color and mineral composition of honey and their botanical origin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 2574–2580.
Bertoncelj, J., Doberśek, U., Jamnik, M., & Golob, T. (2007). Evaluation of the phenolic content, antioxidant activity and colour of Slovenian honey. Food Chemistry, 105, 822–828.
Polishchuk, V. P., Losiev, O. M., & Holovetskyi, I. I. (2013). Tekhnolohiia oderzhannia bdzholynoho medu ta metody laboratornoho doslidzhennia yoho yakosti. Metodychni rekomendatsii. Kyiv: Vipol (in Ukrainian).
Переглядів анотації: 1093 Завантажень PDF: 793