Вплив жирового гепатозу свиней на показники якості продуктів забою
Анотація
У статті наведено результати досліджень щодо впливу жирового гепатозу свиней на якісні показники продуктів забою. Жировий гепатоз є однією з найпоширеніших патологій печінки у свиней, що характеризується порушенням її функції та може суттєво впливати на якість м'яса та інших продуктів, отриманих від тварин, які мають це захворювання. Це захворювання призводить до накопичення жирів в органі, а в окремих випадках – до його дистрофії. Вплив жирового гепатозу на органолептичні та біохімічні властивості м'яса свиней є багатогранним і складним. У статті вивчаються зміни у кольорі, текстурі та смакових характеристиках м'яса свиней з жировим гепатозом, а також показники його хімічного складу, зокрема вміст білків, жирів, вологи. Накопичення жирів у печінці знижує засвоюваність організмом деяких нутрієнтів, що може впливати на поживну цінність м'яса. Метою дослідження було визначення змін у фізико-хімічних характеристиках м'яса, таких як вміст жиру, білка, вологи, а також органолептичні властивості (смак, запах, текстура). За результатами досліджень було встановлено, що при наявності гепатозу у свиней спостерігається зниження загальної якості м'яса. Дослідження підтверджує необхідність комплексного підходу до оцінки стану здоров'я свиней та вдосконалення методів контролю якості м'яса на всіх етапах виробничого процесу. Рекомендовано враховувати наявність жирового гепатозу при оцінці якості свинини та розробці стандартів для забезпечення безпеки харчової продукції.
Завантаження
Посилання
N. Feliu-Alsina, E. Saguer (2023). Microbiological Quality and Physicochemical Characteristics of Pork Livers Supplied by an Industrial Slaughterhouse Pol. J. Food Nutr. Sci. 2023;73(2):130-138. https://doi.org/10.31883/pjfns/162874
M. Schumacher, H. DelCurto-Wyffels, J. Thomson, J. Boles (2022). Fat Deposition and Fat Effects on Meat Quality—A Review. Animals 2022, 12, 1-17. https://doi.org/10.3390/ani12121550
M. Fornós, S. Sanz-Fernández, E. Jiménez-Moreno, D. Carrión, J. Gasa, V. Rodríguez-Estévez (2022). The feeding behaviour habits of growing-finishing pigs and its effects on growth performance and carcass quality: a review. Animals 2022, 12, 1128. https://doi.org/10.3390/ani12091128
I.H. Hwang, B.Y. Park, J.H. Kim, S.H. Cho, J.M. Lee (2015). Assessment of postmortem proteolysis by gel-based proteome analysis and its relationship to meat quality traits in pig longissimus. Meat Science, 69, 2005, (79-91). https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2004.06.019
J.D. Wood, M. Enser, A.V. Fisher, G.R. Nute, P.R. Sheard, R.I. Richardson, S.I. Hughes, F.M. Whittington (2016). Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review. Meat Science, 78(4), 343-358. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.07.019
Lawrie, R.A., (2016). Lawrie’s Meat Science (7th ed.). Woodhead Publishing Limited. https://doi.org/10.1533/9781845691615
Lebret, B., & Guillard, A.S. (2015). Fat deposition in pork: Metabolic and nutritional aspects. Meat Science, 70(3), 489-502. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2004.12.012
Pethick, D.W., Ball, A.J., Banks, R.G., & Hocquette, J.F. (2011). Current and future issues facing red meat quality in a competitive market and how to manage continuous improvement. Animal Production Science, 51(1), 13-18. https://doi.org/10.1071/AN10041
Pugliese, C., & Sirtori, F. (2012). Quality of meat and meat products produced from southern European pig breeds. Meat Science, 90(3), 403-412. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2011.09.019
Rosenvold, K., & Andersen, H.J. (2013). Factors of significance for pork quality: A review. Meat Science, 64(3), 219-237. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(02)00186-9
J. E. Pettigrew, M. A. Esnaola. (2001). Swine nutrition and pork quality: A review. Journal of Animal Science, 79, 316–342,. https://doi.org/10.2527/jas2001.79E-SupplE316x
Kozera-Kowalska M. (2017). The food security and safety in the case of pork production in Poland. Journal of Agribusiness and Rural Development, 43(1), 95-102. http://dx.doi.org/10.17306/J.JARD.2017.00258
Переглядів анотації: 39 Завантажень PDF: 12