Органолептична оцінка м’яса різних генотипів свиней

  • B. P. Kovalenko Харківська державна зооветеринарна академія, Україна https://orcid.org/0000-0002-2700-9713
  • O. B. Shevchenko Харківська державна зооветеринарна академія, Україна https://orcid.org/0000-0002-6747-5487
Ключові слова: свині, генотип, велика біла порода, порода ландрас, полтавська м’ясна порода, українська м’ясна порода, musculus longissimus dorsi, органолептична оцінка м’яса

Анотація

Досліджено основні показники органолептичної оцінки muskulus longissimus dorsi різних генотипів свиней при чистопородному розведенні, схрещуванні та гібридизації.

Визначення показників органолептичної оцінки muskulus longissimus dorsi проводили загальноприйнятими методами. Матеріали експериментальних досліджень опрацьовано за допомогою методів варіаційної статистики.

При чистопородному розведенні свині породи ландрас, у порівнянні з ровесниками великої білої породи, мали більш ніжне м’ясо (на 0,056…0,044 кг/см2, сек.), інтенсивніше його забарвлення (на 5,0…9,2 одиниць екстинції) та більшу уварку (на 1,3…1,5 %).

При промисловому схрещуванні збільшення «частки крові» порід дюрок та ландрас від ½ до ¾ сприяло збільшення показника ефекту гетерозису за ніжністю на 1,5 (Д)…2,3 % (Л), але за кольором та уваркою така закономірність встановлена тільки у нащадків з «часткою крові» породи дюрок.

Гібридні тварини, незалежно від генотипу, за ніжністю та уваркою найдовшого м’яза спини мали практично однакові значення, нащадки кнурів полтавської м’ясної породи мали статистично вірогідну нижчу інтенсивність забарвлення на 5,6…5,8 одиниць екстинції (P>0,99).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Berezovskyi, M. D., & Naryzhna, O. L. (2015). Khimichnyi sklad i fizyko-khimichni vlastyvosti miasa ta sala svynei, oderzhanykh pry poiednanni svynomatok velykoi biloi porody z terminalnymy i chystoporidnymy knuramy riznykh henotypiv. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. 2(84), 2. Retrieved from https://visnyk.mnau.edu.ua/n84v2r2015t2berezovskiy. [in Ukrainian]

Berezovskyi, M. D., Hetia, A. A., & Bankovska, I. B. (2011). Yakisni pokaznyky miaso-salnoi produktsii pry stvorenni novykh henotypiv svynei. Svynarstvo, 59, 6-10. [in Ukrainian]

Birta, H. O., Burhu, Yu. H., & Floka, L. V. (2018). Pokaznyky yakosti miasa svynei riznykh henotypiv. Naukovyi visnyk Poltavskoho universytetu ekonomiky i torhivli, 1(85), 114-120. [in Ukrainian]

Bokii, O. V. (2019). Chynnyky vplyvu na formuvannia yakosti kharchovoi produktsii. Vcheni zapysky TNU imeni V. I. Vernadskoho. Seriia: Ekonomika i upravlinnia, 30(69), 4, 17-24. https://doi.org/10.32838/2523-4803/69-4-4. [in Ukrainian]

Chalaya, O., Nanka, A., Paliy, A., Nagornij, S., & Chalyi, O. (2019). Study of quality indicators for meat raw materials and the effectiveness of a protective technological method under conditions of different content of heavy metals in a pig diet. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (100), 74–81. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.174154. [in Ukrainian]

Hryshchenko, S. M. (2017). Slaughter and meat qualityes of young pigs in dependence on feeding regime. Scientific reports of NULES of Ukraine, 0(2 (66)). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2017.02.015. [in Ukrainian]

Hryshyna, L. P., & Krasnoshchok, O. O. (2019). Meat quality of purebred, crossbred and hybrid young pigs of varying growth rates. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. Vyp. 3. 98-106. http://dx.doi.org/10.31521/2313-092X/2019-3(103)-12. [in Ukrainian]

Ivanov, V. O., & Huk, M. S. (2019). Streschutlyvist chystoporodnykh ta pomisnykh svynei. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN, 121, 121-127. http://dx.doi.org/10.32900/2312-8402-2019-121-121-127. [in Ukrainian]

Khalak, V. I. (2020). Minlyvist ta riven koreliatsiinykh zviazkiv fizyko-khimichnykh vlastyvostei miazovoi tkanyny ta deiakykh biokhimichnykh pokaznykiv syrovatky krovi molodniaku svynei velykoi biloi porody Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, 3 (42), 77-81. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.13. [in Ukrainian]

Khalak, V. I., Hrabovska, O. S., Luchka, I. V., & Denys, H. H. (2017). Biokhimichni pokaznyky syrovatky krovi svynei riznykh katehorii za yakisnym skladom miazovoi tkanyny. Biolohiia tvaryn, 2017, 19(4), 64-72. https://doi.org/10.15407/animbiol19.04.064. [in Ukrainian]

Kovalenko, B., & Shevchenko, O. (2019). Assessment of quality of pigs meat of different genotypes using pure breeding and crossing. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, (3), 201-206. https://doi.org/10.31890/vttp.2019.03.27. [in Ukrainian]

Kovalenko, B., & Shevchenko, O. (2020). Hybridization as a method of improving quality of pork. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, (6), 31-35. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.06.05. [in Ukrainian]

Kramarenko, O. S., Kramarenko, S. S., Lykhach, A. V., & Lykhach, V. Ya. (2019). Fraktalnyi analiz histostruktury miazovoi tkanyny svynei: poperedni rezultaty . Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN, 121, 146-156. http://dx.doi.org/10.32900/2312-8402-2019-121-146-156. [in Ukrainian]

Merkur'eva, E. K. (1970). Biometrija v selekcii i genetike sel'skohozjajstvennyh zhivotnyh. Moskva: Kolos. [in Russian]

Novhorodska, N. (2016). Technological features of pork with PSE and DFD defects. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 18(2), 143–145. https://doi.org/10.15421/nvlvet6732. [in Ukrainian]

Remizova, Yu. O. (2016). Vady miasa svynyny za dii pryzhyttievoho tekhnolohichnoho temperaturnoho stresu. Naukovi dopovidi NUBIP Ukrainy. 4(61). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.020. [in Ukrainian]

Tsereniuk, O. M. (2018). Henetychnyi potentsial produktyvnosti svynei porid uels ta landras za vidhodivelnymy yakostiamy. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN, 120, 160-167. http://dx.doi.org/10.32900/2312-8402-2018-120-160-167. [in Ukrainian]

Tsereniuk, О., Danilova, Т., & Акimov, О. (2020). Genetic potential efficiency in pig feeding qualities of Landras and Welsh breeds. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, (5), 211-215. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.37 [in Ukrainian]

Tsyhura, V. V. (2014). Faktory, yaki vplyvaiut na yakist miasa. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, 2(2), 217-222. [in Ukrainian]

Vinnikova, L., & Tsyhura, V. (2017). Effect on feeding direction amino-acid composition of meat. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 19(75), 102-105. https://doi.org/10.15421/nvlvet7520. [in Ukrainian]


Переглядів анотації: 91
Завантажень PDF: 44
Опубліковано
2021-05-25