Динаміка росту та розвитку молодняка кролів м’ясної породи hyplus за впливу кормової добавки «Гумілід»

  • V. A. Utkina Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8774-9094
  • L. M. Stepchenko Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048
Ключові слова: молодняк кролів, ріст, розвиток, «Гумілід»

Анотація

В статті наведенні дані щодо особливостей росту та розвитку молодняку кролів м’ясної породи hyplus від періоду відлучення до забійного віку за умов введення до основного раціону біологічно активної кормової добавки гумінової природи. Додавання «Гуміліду»  до основного раціону у дослідній групі покращує обміні процеси, сприяє більш високій стресостійкості та кращій адаптації – це проявляється в більш активній динаміці росту та розвитку маси тіла та не викликає токсичної дії, що відображається на масі та індексі маси внутрішніх органів молодняку кролів, які знаходяться в межах вікових змін.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Aeschbacher, M., Graf, C., Schwarzenbach, R. P., & Sander, M. (2012). Antioxidant Properties of Humic Substances. Environmental Science & Technology, 46(9), 4916–4925. DOI: 10.1021/es300039h.

Blas, C., & de Wiseman, J. (2010). Nutrition of the Rabbit. 2nd Library of Congress Cataloging-in-Publication, 325. DOI: 10.1079/9781845936693.0000.

Buchko, O. M., & Pylypets, A. Z. (2017). Prooksydantno – antyoksydantni protsesy v orhanizmi porosiat za dii murashynoi kysloty ta huminovoi dobavky. Biolohiia tvaryn, 19 (4), 9-15. DOI: 10.15407/animbiol19.04.009. [in Ukrainian]

Dalle Zotte, A. (2014). Rabbit farming for meat purposes. Animal Frontiers, 4(4), 62–67. DOI: 10.2527/af.2014-0035.

Dyomshina, O. O., Ushakova, G. O., & Stepchenko, L. M. (2017). The effect of biologically active feed additives of humilid substances on the antioxidant system in liver mitochondria of gerbils. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 8 (2), 185-190. DOI: 10.15421/021729.

El-Zaiat, H., Morsy, A., El-Wakeel, E., Anwer, M., & Sallam, S. (2018). Impact of humic acid as an organic additive on ruminal fermentation constituents, blood parameters and milk production in goats and their kids growth rate. Journal of Animal and Feed Sciences, 27(2), 105–113. DOI: 10.22358/jafs/92074/2018.

Galuzina, L. I. (2012). Vplyv kormovoi' dobavky «Gumilid» na kil'kisni ta jakisni pokaznyky m’jasnoi' produktyvnosti strausiv. Naukovo-tehnichnyj bjuleten'. Instytut biologii' tvaryn, 13, 1–2, 137–142. [In Ukrainian]

Geysun, А. А., & Stepchenko, L. М. (2018). The protein metabolism in pheasantswhen using vermiculture in combined feed biomass. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 6(3), 7-11. DOI: 10.32819/2018.63002.

Islam, K. M. S., Schuhmacher, A. & Gropp, J. M. (2005). Humic acid substrances in Animal agriculture. Pakistan Journal of nutrition, 4 (3), 126–134. DOI: 10.3923/pjn.2005.126.134.

Ivanytska, A. I., Lesyk, Ya. V., Kropyvka, S. Y. & Hoivanovych, N. K. (2017). Growth and development of the organism rabbits for the feeding of the silicon connection. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 19(82), 82–87. DOI: 10.15421/nvlvet8217. [in Ukrainian]

Myhaylenko, E.O., Dyomshyna, O.O., & Stepchenko, L.M. (2017). Protein and amino acid metabolism in the muscles of broiler chickens cross COBB 500 during treatment feed additive «Humilid». Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 19 (77), 110-116. DOI: 10.15421/nvlvet7725.

Priyanka, O. K., Avci, M., Denek, N., Baran, M. S., Nursoy, H., & Bozkaya, F. (2017). Influence of humic acid addition to drinking water on laying performance and egg quality in Japanese quails. Indian Journal of Animal Research, 52(9), 1309–1312. DOI: 10.18805/ijar.B-874.

Pryhodchenko, V. O., & Gladka, N. I. (2013). Efektyvnist' vykorystannja biologichno aktyvnoi' kormovoi' dobavky gumisol v racionah kurchat-brojleriv, Naukovyj visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhyc'kogo, 15, 3(57), 3, 185–191. [in Ukrainian]

Slomchynskyi, M. M., & Cherniavskyi, O. O. (2015). Dynamika masy vnutrishnikh orhaniv molodniaku kroliv za zghodovuvannia vysoko proteinovykh kormiv. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, 2, 153-156. [in Ukrainian]

Stepchenko, L. M. (2010). Reguljatorni mehanizmy dii' biologichno aktyvnyh rechovyn guminovoi' pryrody na organizm produktyvnoi' ptyci. Fiziologichnyj zhurnal, 56, 2, 306. [in Ukrainian]

Stepchenko, L. M., & Galuzina, L. I. (2011). Vplyv biologichno aktyvnoi' kormovoi' dobavky «Gumilid» na m’jasnu produktyvnist' chornogo afrykans'kogo strausa za jogo promyslovogo vyroshhuvannja. Visnyk Dnipropetrovs'kogo derzhavnogo agrarnogo universytetu, 1, 165–171. [in Ukrainian]

Stepchenko, L. M., Kryvaya, O. A., & Chumak, V. O. (2019). Determination of the level of safety of Humilid during biotesting at ciliates. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 7(4), 210‒214. DOI: 10.32819/2019.74037.

Trckova, M., Matlova, L., & Hudcova, H. (2005). Peat as a feed supplement for animals: a review. Vet. Med, 50 (8), 361–377. DOI: 10.17221/5635-VETMED.

Utkina, V. O., Stepchenko, L. M., & Galuzina, L. I. (2018). Vplyv kormovoi dobavky «Humilid» na rist ta rozvytok kroliv miasnoi porody. Biolohiia tvaryn, 20(4), 145. DOI: 10.15407/animbiol20.04. [in Ukrainian]

Weber, T. E., van Sambeek, D. M., & Gabler, N. K. (2014). Effects of dietary humic and butyric acid on growth performance and response to lipopolysaccharide in young pigs. J. Anim. Sci., 92, 4172–4179. DOI: 10.2527/jas.2013-7402.

Xiccato, G., & Trocino, A. (2010). Energy and Protein Metabolism and Requirements. In: de Blas C., Wiseman J. (ed). Nutrition of the Rabbit. 2nd edition. CABI, Wallingford, 83–118. DOI: 10.1079/9781845936693.0083.


Переглядів анотації: 919
Завантажень PDF: 477
Опубліковано
2020-11-15