Дослідження бактеріальної мікрофлори в птахівничих господарствах різного технологічного напрямку

  • A. L. Nechiporenko Сумський національний аграрний університет, Суми, Україна
  • T. I. Fotina Сумський національний аграрний університет, Суми, Україна
  • A. A. Fotina Сумський національний аграрний університет, Суми, Україна
  • R. V. Petrov Сумський національний аграрний університет, Суми, Україна
Ключові слова: птиця, умовно-патогенна мікрофлора, ешерихії, сальмонели, коки, птахогосподарства

Анотація

Наведені результати досліджень щодо виявлення мікрофлори птиці в промислових господарствах різного направлення. При визначенні мікробіологічного складу мікрофлори було встановлено, що вона була представлена широким спектром грампозитивних та грамнегативних бактерій. Найбільший відсоток ізольованої мікрофлори в господарствах різного технологічного напрямку припадає на ешерихії (40,2%). Також в птахогосподарствах були виділені інші мікроорганізми: сальмонели, стафілококи, клостридії, кампілобактерії, стрептококи, протей, мікоплазми, клебсієли, ієрсинії, синьогнійна паличка, ентеробактерії, пастерели, цитробактерії, гемофільозна паличка.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

1. Епізоотичний стан птахівництва в Україні / О. Вержиховський, Ю. Колос, В. Титаренко, В. Стець // Вет. медицина України. – 2007. - № 6. – С. 8-10.
2. Гайдаєнко А. А. Основные пути повышения эффективности птицеводства в современных условиях / А. А. Гайдаєнко // Ефективне птахівництво. – 2009. – № 6 (54). – С. 10–12.
3. Зон Г. А. Патогенні властивості мікроорганізмів, ізольованих з тушок птиці / Г. А. Зон, Г. А Фотіна // Ветеринарна медицина : міжвід. темат. наук. зб. – Харків, 2003. – Вип. 81. – С. 632-634.
4. Колос Ю. Роль санітарної обробки – дезінфекції у підтриманні стабільного епізоотичного благополуччя у птахівництві / Ю. Колос, В. Стець, В. Титаренко // Вет. медицина України. – 2007. - № 12. – С. 28-31.
5. Наукові та практичні аспекти дезінфекції у ветеринарній медицині / [А. І. Завгородній, Б. Т. Стегній, А. П. Палій та ін.]. – Харків : ФОП Бровін О. В., 2013. – 222 с.
6. Топ 10 производителей мяса птицы в Украине : [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://latifundist.com/rating/top-10-proizvoditelej-myasa-ptitsy-v-ukraine.

Переглядів анотації: 1137
Завантажень PDF: 708
Опубліковано
2018-06-29
Як цитувати